Banka emekçilerine yıllık izin dayatması

Birçok bankada eş zamanlı ve benzer şekillerde harekete geçen banka yönetimleri, çalışanların yıllık izinlerini, karantina ve sokağa çıkma yasaklarının devam etmesi beklenen süreler içinde dönüşümlü olarak kullanmalarını zorunlu kılıyor.

Patronların Ensesindeyiz

Şube emekçilerini salgın koşullarında risk altında çalıştırmaya devam eden banka patronları, bir yandan da evden çalışanların yıllık izinlerine göz dikti. Birçok bankada eş zamanlı ve benzer şekillerde harekete geçen banka yönetimleri, çalışanların yıllık izinlerini, karantina ve sokağa çıkma yasaklarının devam etmesi beklenen süreler içinde dönüşümlü olarak kullanmalarını zorunlu kılıyor. Müdürlere çalışanların izinlerinin planlanması için bilgilendirmeler yapmaya başladı.

Bu uygulamalar dahilinde, Finansbank’ta 15 Haziran’a kadar zorunlu 9 gün izin kullandırılacak, tüm çalışanların izin girişi yaptırıldı.

Akbank’ta çalışanlardan 2019 ve öncesine ait izni olanların izinlerini 5 günden az olmayacak şekilde 30 Haziran’a kadar kullanması istendi.

Alternatif Bank da çalışanlarına 2020 yılı içinde kullanılması gereken izinlerden 5 ya da 10 gün arasında değişecek şekilde yıllık izinlerini 31 Mayıs’a kadar zorla kullandırıyor.

Garanti BBVA’da 1 Haziran’a kadar 6 günden fazla izin hakkı olan çalışanlarına 1 haftalık izin kullandırmaları için yöneticilere talimat verildi.

Denizbank’ta da özellikle evden çalışan banka emekçilerinde iş yükünün azaldığı gibi gerekçelerle çalışanların bu dönem içerisinde izin planlaması için yöneticilere bilgilendirme yapıldı.

Yapı Kredi Bankası’nda ise yöneticilerden başlanarak birikmiş izin olup olmadığına bakmaksızın izinler kullandırılmaya başlandı.

Yapılan bildirimlerde çalışanların yorucu geçen bir salgın sürecinden sonra bir süre dinlenmeleri ve Haziran sonrası olası bir normalleşmeye hazırlık yapılması gibi ifadeler yer alıyor. Ancak izinlerin çalışanın isteğine göre değil de evden çalışılmaya devam edileceği belli olan tarihler içerisinde kullanılmasının istenmesi ve izinlerin kullanımının emekçilerin rızası dışında bir dayatmaya dönüşmesi, izinlerin kullandırılma niyeti hakkında da soru işaretleri yaratıyor.

Banka Emekçileri Dayanışma Ağı, banka emekçilerini patronların sömürü uygulamalarını Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ihbar etmeye ve bu uygulamalara karşı örgütlü mücadele etmeye çağırıyor.