Azerbaycan’da 'ücretsiz eğitim' talepli eyleme ceza

Parasız eğitim talebiyle Azerbaycan Eğitim Bakanlığı önünde pankart asan öğrenciler harçların ve sınavların iptal edilmesi çağrısında bulundu. Gözaltına alınan eylemcilerden tutuklu yargılanmasına karar verilen ve yakınlarıyla görüştürülmeyen Rüstem İsmayılbeyli, açlık grevi başlattığını açıkladı.

Haber Merkezi

Önceki gün Azerbaycan’da bir grup öğrenci Azerbaycan Eğitim Bakanlığı önünde ücretsiz eğitim talebiyle bir eylem yaptı. Bakanlığa “Pulsuz tedrisat” (parasız eğitim) pankartı asan öğrenciler harçların ve sınavların iptal edilmesi çağrısında bulundular. Eylemin hemen ardından eylemdeki tüm katılımcılar ve Rüstem İsmayılbeyli (18) gözaltına alındı.

Çıkarıldığı mahkemede tutuklu yargılanmasına karar verilen İsmayılbeyli, mahkemede açlık grevi başlattığını açıkladı. Olayla ilgili olarak Bakü Ana Polis Merkezi, "özel karantina rejiminin kurallarına aykırı, ilgili yürütme makamlarının rızası olmadan Eğitim Bakanlığı önünde bir miting düzenlemeye çalıştığını" ileri sürdü.

Geçen yıl kurduğu "Tələbə Tələbi" (Öğrenci talebi) adlı grupla eğitimle ilgili sorunlara dikkat çeken İsmayılbeyli, devlet güdümlü öğrenci temsilciliğinin öğrenci sorunlarına eğilmediğini belirtiyordu. Bu son eylemi tetikleyen ise salgın nedeniyle eğitim yapılamadığı halde öğrencilerden para alınması ve öğrencilerin sınava tabi tutulması oldu.

Olay nasıl gelişti?

2 Mart 2020 tarihinden itibaren Covid-19 salgını sebebiyle ülke karantinaya alındı. Tüm üniversiteler, okullar kapatıldı. O tarihte üniversiteler bahar dönemine henüz yeni başlamıştı. Nisan ayından itibaren çevrimiçi eğitime geçiş yapıldı, ancak tüm dersler yerine birkaç ders işlenmeye başlandı. Ancak bu sistem başarılı olamadı. Bakü dışında internet erişimi çok zayıf olduğu için birçok öğrenci derslere katılamadı. Sonuç olarak eğitim öğretim yapılamadı. Okullar sadece iki hafta açık olduğu ve çevrimiçi eğitimde derslerin tamamı işlenmediği halde öğrencilerden tam ücret talep edildi.

Azerbaycan’da devlet okulları için harç ödendiği biliniyor. Ücretsiz okumak için her bölümün kendi belirlediği bir geçiş puanı var fakat Azerbaycan’da öğrencilerin %71’i ücretli okuyor. Rüstem İsmayılbeyli, ekonomik şartların da kötüleşmesi nedeniyle öğrencilerin harçlarını ödeyemediklerini ifade ederek "Tələbə Tələbi" grubunun sayfasında #ödənişləriləğvet #imtahanlarıləğvet (#ödemeleriiptalet #sınavlarıiptalet) adında paylaşım yaptı ve herkesi itiraz etmeye çağırdı. Fiilen harekete geçmek için de 1 Haziran tarihinde eylem yapmaya karar verdi. Basına verdiği demeçlerde bunun hak talep eden bir eylem olduğu, Eğitim Bakanlığı’na öğrencilerin ücretsiz eğitim hakkı için müracaat edeceklerini açıkladı.

1 Haziran tarihinde bir grup halinde Bakanlığın önüne toplanmalarından birkaç dakika sonra Rüstem İsmayılbeyli Bakanlığa çağırıldı. Bakanlık’ta onun sözlü ve yazılı çağırısını dinleyeceklerini belirtseler de İsmayılbeyli ve yanındaki 5 kişiyi gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü. Diğer 5 kişiye karantina rejimi kurallarını ihlal ettiği için para cezası verilirken İsmayılbeyli emniyetten mahkemeye götürüldü. Avukatı olmadan mahkemeye çıkarılan İsmayılbeyli’ye polise mukavemetten 15 günlük hapis cezası verildi. İsmayılbeyli’nin Şu an hiç bir yakınıyla görüşmesine veya telefonla konuşmasına izin verilmediği ve kendisinden de haber alınamadığı söyleniyor.