Aylar sonra ilk 'maaş': ‘Lütuf gibi sunuyorlar, birçok işçi geçinmek için ek işe başladı’

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı’na bağlı sosyal tesislerde sözleşmeli olarak çalıştırılan 400 işçi, Mart ayından bu yana ilk “maaşlarını” önceki gün alabildi. İşçilere kısa çalışma ödeneği adı altında yapılan ödeme, ne çekilen kredileri, ne bu süreçteki borçları karşılamaya yeterken, birçok işçi ek iş yapmaya başladı.

Haber Merkezi

Hacettepe Üniversitesi’nde çalışan 400'e yakın sosyal tesis emekçisi, salgının başladığı Mart ayından bu yana maaş alamıyordu. İşçilerin yaşadıkları sıkıntılar daha önce defalarca kamuoyu gündemine gelmesine rağmen ne üniversite yönetimi ne de SGK ve Bakanlıktan tek bir açıklama gelmemişti.

Aylar sonra 'maaş' ödemesi

Aradan geçen ayların ardından işçiler geçtiğimiz gün ilk maaşlarını alabildi. Ancak yatan para işçilerin aylardır yaşadığı sıkıntıları çözmekten oldukça uzak. Aylardır kira ve faturaları ödemekte zorluk çeken, kredi ve borçlarla ayakta kalmaya çalışan işçilerin birçoğu ek iş yapmak zorunda kaldıklarını belirtiliyor.

'Lütuf gibi sunuldu'

Yaşadıkları sıkıntıyı soL’a anlatan bir işçi, “Giden bizim gelecekteki işsizlik fonundan gitti, hakkımız olan 3 ay bekletilip verildi, normal maaşa göre düşünürsek 1 maaş kaybettik ve bu lütuf gibi sunuldu” dedi.

Taleplerini dile getirmemeleri, kendilerine destek verilmemesi durumunda bu maaşın da yatmayacağını belirten Hacettepe emekçisi, “Bu konu aslında daha derin, kamu bünyesindeki tüm sosyal tesis çalışanları yaşadı bu zorlu dönemeci” ifadesini kullandı.

'Ek iş yapmaya başladık, yatan para derman olmadı'

Salgın döneminde hayat pahalılığın giderek artması, ödenemeyen kiralar ve faturalar eklenince herkesin borçlarla ayakta kalmaya çalıştığını belirten emekçi, “Yatan maaş dolayısıyla derman olmadı. Birçok işçi arkadaşımız ek işler yaparak, borç bularak hayatını geçindirmeye çalıştı. Uzun süre sorunumuzu dile getirmesek, sesimiz basın aracılığıyla duyurulmasa belki kesintiyle de olsa ödenen bu para bile ödenmeyecekti” dedi.