Avustralya Başbakanı: Çin'in ırkçılık iddiaları saçma

Avustralya Başbakanı ülkesinin Çin’in iktisadi baskıları karşısında yılmayacağını açıkladı.

Dış Haberler

Avustralya Başbakanı Scott Morrison Perşembe günü katıldığı bir radyo programında, Çin hükümetinin vatandaşlarına ırkçı tutumu nedeniyle Avustralya’ya seyahat etmemeleri yönünde tavsiyede bulunmasını değerlendirdi. Çin’in iddialarını ‘‘saçmalık’’ olarak niteleyen Avustralya Başbakanı, ‘‘bu gülünç bir iddia ve bu iddiayı reddediyoruz’’ diye konuştu. Morrison ayrıca ülkesinin tehditler karşısında asla yılmayacağını söyleyerek nereden gelirse gelsin baskılar karşısında değerlerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. 

Avustralya'nın dünyadaki en iyi eğitim ve turizm ürünlerini sunduğunu ileri süren Morrison, ''Çin vatandaşlarının Avustralya’ya gelmeyi tercih etmeleri önemli oranda kendi kararlı olmuştur. Ürünümüzün çekiciliğine son derece güveniyorum’’ dedi.

Başbakan’ın Çin’in iddiasını sert bir dille reddetmesine rağmen, New South Wales ayrımcılık karşıtı komisyonu, pandemi sırasında Asyalılara yönelik ırkçılıkta artış yaşandığını bildirmişti.

Çin’in seyahat tavsiyesi, Avustralya’nın Covid-19 pandemisinin kökenlerine ilişkin bağımsız soruşturma talebinin ardından gerginleşen ilişkilerde, iktisadi gücünü kullanmasının yeni bir adımı olarak değerlendiriliyor. Bağımsız soruşturma talebinin hemen ardından Çin’in Avustralya Büyükelçisi, Çinlilerin Avustralya mallarını boykot edebileceklerini dile getirmiş, bunun ardından Avustralya’nın dört büyük et üreticisinden et ithalatı askıya alınırken arpa ithalatına da yüzde 80 oranında gümrük vergisi getirilmişti.

Geçtiğimiz Salı günü ise Çin Eğitim Bakanı, öğrencileri Avustralya’da öğrenim görme fikrini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini açıklamıştı.

Ülke ekonomisine yaklaşık 37 milyar Avustralya doları getiren eğitim sektörü, Avustralya’nın dış gelir kalemleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Her yıl Avustralya’daki okullara 500 bin yabancı öğrenci kayıt yaptırıyor. 

Çin’in seyahat tavsiyesinin etkilerinin Avustralya’nın pandemi nedeniyle giriş ve çıkışlara kapalı olan uluslararası sınırlarını yeniden açmasının ardından görüleceği belirtiliyor.