Avukatlar adil yargılama talebiyle ölüm orucunda, Bakanlık seyrediyor

12 Eylül 2017’de gözaltına alınıp sonrasında tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, o tarihten bu yana maruz kaldıkları hukuksuzluklara karşı adil yargılama talebiyle ölüm orucundalar. Avukatların adil yargılama talebine karşı AKP yine gözlerini kaparken ölüm orucunda kritik aşamaya gelindi.

Haber Merkezi

Bundan 3 yıl önce hukuksuz bir operasyonla gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, tam bir yıl tutuklu kaldıktan sonra çıkarıldıkları ilk mahkemede tahliye edilmişti.

Delil durumu da dikkate alınarak verilen bu tahliye kararı bir yıllık hukuksuz tutukluluğa ilişkin tepkilerin artmasına neden olurken, bu karardan sadece bir gün sonra yeni bir skandala daha imza atılmış, avukatlar karara yapılan itirazın ardından yeniden tutuklanmıştı.

Ancak bununla da yetinilmedi, tahliye kararı veren İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kadir Alpar ve mahkemenin üye hâkimi Serkan Baş sürgün edildi, mahkeme heyeti dağıtıldı.

Hukuksuz tutuklama kararına son veren hakimlerin sürgün edilmesi adil yargılama hakkında gelinen noktayı gözler önüne sererken, Avukat Ebru Timtik “örgüt üyeliği” iddiasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal ise 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yapılan bu hukuksuzluklara tepkisini dile getiren ve adil yargılama hakkı için açlık grevine başlayan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, hiçbir adım atılmaması üzerine 5 Şubat'ta başladıkları açlık grevini Nisan ayında ölüm orucuna çevirdi.

Kritik günlere girildi

Avukatların adalet ve adil yargılama talebiyle başladıkları ölüm orucu kritik seviyeye gelirken, Ebru Timtik ölüm orucunun 182, Aytaç Ünsal ise 151. gününe girdi.

Mayıs ayında avukatların tahliyesi için Yargıtay’a başvuruda bulunulurken, avukatların taleplerinin kabul edilmesi için de çeşitli temaslarda bulunuldu.

Eski milletvekili, hukukçu-yazar Hüseyin Aygün, Ankara Barosu’ndan avukatlar Doğan Erkan ve Ertuğrul Cem Cihan, 8 Haziran’da Timtik ve Ünsal'ın taleplerine ilişkin Adalet Bakanlığı’nda bir görüşme yapmış, söz konusu görüşmenin ardından açıklamada bulunan Aygün, "Bu konunun aydınlar ve kamuoyu tarafından takip edildiğini gördüler" ifadesini kullanmıştı.

Ancak bu görüşmelere ve avukatların ölüm orucunun kritik seviyelere ulaşmasına karşın Adalet Bakanlığı cephesinden henüz tek bir adım bile atılmadı. 

İstanbul Çağlayan Adliyesi Meydanı’nda düzenlenen Savunma Mitingi’nde konuşan Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, Timtik ve Ünsal’ın durumuna işaret ederek “Kimisi ölüm orucunda avukatların. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyor avukatlar. Adil yargılanmak istiyorlar. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybettikleri için direniyorlar” demişti.

Adalet için Erdoğan’ın evinin önünde eylem yaptı, tutuklandı

Öte yandan Avukat Ebru Timtik’in teyzesi Sultan Kaya, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Üsküdar Kısıklı’da bulunan evinin önünde pankart açtığı için önce gözaltına alındı, ardından tutuklandı.

Kaya, Timtik ve Ünsal’ın taleplerinin kabul edilmesi talebiyle söz konusu eyleme imza atmıştı.