AVM yatırımcılarının ve dükkancıların dünyası

Bir haberimizde yanlış biçimde AVM yatırımcıları derneği başkanı olduğunu söylediğimiz İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı aslında AVM'lerde dükkan kiralayanların derneğinin başkanıymış!

Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta Türkiye Komünist Gençliği bir açıklama yayımladı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı'nın bir açıklamasıyla birlikte salgın koşullarında üniversitenin tavrını değerlendirdi.

Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, AVM dükkancıları adına "karşılıklı anlayışa" ihtiyaç olduğunu söylüyor, kiraların bir süre ertelenmesi gibi önlemlerin alınmasını istiyordu. AVM'lerde dükkan işletenler adına!

Aynı kişi, üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olarak öğrencilerden okul ücretlerini eksiksiz ve zamanında yatırmalarını istiyordu.

Haberimiz hazırlanırken bir yanlışlık yapmıştık. Mustafa Aydın'ın Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı olduğunu yazmıştık. Oysa AYD Başkanı o değildi. Mustafa Aydın, Uluslararası UFRAD Franchising Derneği başkanıydı!

Bir okurumuz bu yanlışımızla ilgili haklı olarak tepki gösterdi.
"Komunist olmak solcu olmak, doğru dürüst olmayı da gerektirmez mi?" konulu olarak yolladığı e-postada okurumuz şöyle diyordu:

''Sayın Haber Merkezi,
Aşağıdaki haberde Mustafa Aydın'ın AVM yatırımcısı ve AVM dernek başkanı olduğunu yazmışsınız. Umarım yanlışlıkla olmuştur. Solcu olana yalan haber yakışmaz. Türkiye Komunist Gençliğinin böyle bir açıklaması var mı diye baktım her yere bulamadım. Siz ve patronlardünyası web sitesi yazmışsınız.''

Haberimizi gereken şekilde düzelttik ve okurumuza aşağıda paylaştığımız yanıtı yazdık.
Gazetecilikte pekiştirme haberlerine zaman zaman ihtiyaç duyuluyor. Okurlarımızın bu gözle okumalarını istiyoruz:

''Sayın okurumuz,
Geciken yanıtımız için özür diliyoruz. Zor koşullarda doğru habercilik yaparken, gelen uyarı ve eleştirileri de doğru şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.

Öncelikle haberimizde yer alan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın'ın Alış Veriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği başkanı olduğu bilgisi belirttiğiniz gibi yanlış bir bilgidir. Bu derneğin başkanı aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi olan Profesör Hüseyin Altaş'tır.

Mustafa Aydın ise uluslararası bir kuruluş olan UFRAD Franchising Derneği'nin başkanıdır.

Her iki isim de haberimizin yayımlandığı günlerde AVM'lerin salgın koşullarında açılması konusunda demeçler vermiş, konuşmalar yapmıştır. Muhabirimizin bu nedenle haberi hazırlarken yaptığı araştırmada bir karışıklık yaptığını, UFRAD Franchising Derneği Başkanı olan Mustafa Aydın'ı AYD başkanı olarak tanıttığını düşünüyoruz. Haberdeki bu yanlışlık giderilmiştir. İlginiz ve uyarınız için teşekkür ediyoruz.

Öte yandan, haberimizde yer alan şu bilgiler doğrudur: 

"(Mustafa Aydın) AVM'lerin tatil olmasına rağmen kiralarının alındığını açıkladı. 'Bu süreci karşılıklı birbirimizi anlayarak geçirmeliyiz' diyen Aydın, buna rağmen öğrencilerden okul ücretlerini eksiksiz ve zamanında ödenmesini istedi."
Gerçekten de UFRAD Franchising Derneği başkanı olan Mustafa Aydın aynı günlerde yaptığı açıklamada, AVM'lerin yeniden açılmasını olumlu bulduğunu ve fakat atılması gereken başka adımlar da olduğunu söylemiştir! Bu adımlardan birisinin de dükkan sahiplerinden alınan kiralarla ilgilidir!

Esasen, aynı günlerde AVM'lerin açılması kararıyla ilgili açıklamalar yapan AYD başkanının haberimizde yer alan bu sözleri söylemesi pek beklenemezdi. Zira Mustafa Aydın (üniversite patronu!) AVM'lerde kiracı durumunda olan mağaza patronlarının temsilcisiyken (UFRAD), AYD Başkanı (Profesör!) Altaş, onlara dükkanları kiraya veren patronların temsilcisidir.

Bu iki grubun, ortak çıkarları olduğu, her ikisinin de AVM'lerde "para kazandıkları" açık olmakla birlikte, "dükkan kiralarında biraz insaflı davranın" demek elbette AYD Başkanına değil "frençaysingçi" patronların temsilcisine düşerdi. 

Söylediğimiz gibi, haberimizde gerekli düzeltmeyi yaptık.
Haberin özünde yer alan ve haberde yer verdiğimiz Türkiye Komünist Gençliği'nin bildirisindeki ana fikirse bu gözden geçirme için yaptığımız çalışmada biraz daha güç kazandı.

AVM'lerde yer kiralayıp dükkan işletenlerin uluslararası kuruluşunun başkanlığını yapan bir kişinin bir üniversitenin rektörü olduğunu, sahip olduğu ya da yatırım yaptığı AVM'lerden para kazanan patronların derneğinin başkanlığını yapan bir başka kişininse profesör titriyle bir devlet üniversitesinde göre yaptığını tekrar idrak ettik.

Bunları kabul etmek, Covid-19'u evimizde misafir etmek kadar olanaksız bizim için.
Kolaylıklar diliyoruz.''