ATO raporu: Ekipman sıkıntısı devam ediyor

Ankara Tabip Odası, Kişisel Koruyucu Ekipman Raporu'nu yayımladı. Raporda, şehir ve üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde ekipman sıkıntısının devam ettiği belirtildi.

Haber Merkezi

Ankara Tabip Odası, Kişisel Koruyucu Ekipman Raporu'nu yayımladı.

Kişisel koruyucu ekipman temininde yeterli ve hazırlıklı olunmadığını belirten Tabip Odası, raporda, ''2019 İnfluenza Pandemi Programında kişisel koruyucu ekipmanların stoklanması belirtilmesine ve Aralık ayında Çin'de ortaya çıkmasının ardından, 3-4 ay sonra ülkemizde ilk resmi vakanın bildirilmesine rağmen salgınla mücadelede sağlık çalışanları için elzem olan kişisel koruyucu ekipmanların hazırlığının yeterli olmadığını deneyimleyerek gördük'' ifadelerini kullandı. 

İlk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren Aile Sağlık Merkezlerinin, bazı özel hastanelerin ve birçok kamu hastanesinin ekipman eksikliklerini dile getirdiğinin belirtildiği raporda, Ankara’da bir hastanede kişisel koruyucu ekipman verilmeden, hastaya müdahale etmesi konusunda anestezi uzmanlarına baskı uygulandığı ve hekimlerin tutanak tutarak, müdahalede bulunmayacaklarını bildirdikten sonra malzeme temin edildiği de ifade edildi.

'Maskeler çalışanlara güven vermiyor'

Raporda, kişisel koruyucu ekipman sıkıntısı çeken sağlık çalışanlarının ayrıca mevcut ekipmanların kalitesizliği karşı karşıya kaldığı, ''KKE eksiğinin giderileceğine dair bir güven olmadığı için de sık sık maske, eldiven ve dezenfektan çalınması gibi sorunlarla karşılaşılıyordu. KKE‘lerdeki nicelik sıkıntısının yanında nitelik sıkıntısı da vardı. Özellikle Ffp2 maskeler çalışanlara hiç güven vermemekle birlikte sık sık yırtılmakta idi. Nisan, Mayıs aylarında da hala KKE sıkıntısı devam etti. Kovid birimleri dışındaki çoğu yerde günlük maksimum bir maske uygulaması halen de devam ediyor. Hastanedeki çoğu bölümün siperlik ve Ffp2 maske ihtiyaçları Ankara Tabip Odası tarafından karşılandı'' ifadeleri ile belirtildi.

'Hasta değilseniz maske takmayın'

Bazı özel hastanelerde çalışanlara maske kısıtlamalarında bulunulduğu, çalışanlara hasta değilseniz takmayın dendiği de, ''Pandemi hastanesi ilan edilen özel hastanelerde çalışanların çoğu kendi olanakları ile cerrahi maske ve N95 maske aldıklarını söyleyerek, yardımcı personelin malzeme sıkıntısı yaşadığını ve verilen maske ile gün boyu idare etmek zorunda olduklarını ifade ettiler. Gerekli ekipmanın sağlanmamasında maliyetin önemli bir etken olduğu kanaatini dile getiren özel hastane çalışanları bazı yönetimlerce ‘hasta değilseniz maske takmayın’ şeklindeki uyarıları da maliyet ve hasta kaçırma kaygısına bağlıyorlar. Özel hastane çalışanları devletin bu duruma ve özel hastanelerin yaşadığı sıkıntılara acilen el atması gerektiğinin de altını çiziyorlar'' sözleriyle raporda yer aldı.