Atatürk Havalimanı'ndaki pistlerin neden kırıldığı belli oldu: Damat ve Medipol kalana konmak için bekliyor

AKP’nin sahra hastanesi kurma bahanesiyle dünyada benzeri görülmemiş şekilde Atatürk Havalimanı'nın pistlerini kırması, hazırda bulunan terminal binalarını kullanmaması büyük tepki çekmişti. Kararın arkasında damada ve yandaşlara yeni hediyeler verme niyeti olduğu belirtiliyor.

Ali Ufuk Arikan

AKP’nin Covid-19 salgınına karşı kurulması planlanan sahra hastanesi için hazırda bulunan Atatürk Havalimanı terminal binalarını kullanmaması, bunun için hem havalimanının karşısındaki araziyi hem de havalimanı pistlerini hedef alması büyük tepki çekmişti.

AKP’nin bu adımının arkasında nasıl bir plan olduğuna ilişkin tartışmalar yaşanırken, amacın hem havalimanı terminal binalarını hem de yeni yapılan hastane binasını paylaşmak olduğu ortaya çıktı.

Tek talipli damat değil

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, söz konusu iddiayı Ulaştırma Bakanlığı’na sorarken, havalimanı terminal binalarının AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’a verilip verilmeyeceğine ilişkin bir yanıt talep etti.

Söz konusu iddiaya ilişkin soL’a dikkat çeken açıklamalarda bulunan Karabat, tek taliplinin damat olmadığını da açıkladı.

Atatürk Havalimanı’nın sahra hastanesi olarak kullanılması önerisinin kendilerine ait olduğunu belirten Karabat, “Ancak bizim önerimiz terminal binalarının kullanılmasıyken dünyada benzeri görülmeyen bir şekilde pistlerin kırıldığına şahit olduk. Pistler oldukça değerlidir, dünyada da artık kullanım dışı olan havalimanlarının öncelikle pistleri korunur. Burada ise önce pistleri kırdılar. Havacılık kuralları gereği hâlâ kullanımda olan bir pistin de bulunduğu alanda inşaat çalışması yapılmasının risklerini bile dikkate almadılar” dedi.

AKP kamuoyunda konuşulan iddialar…

Bu adımın nedenine ilişkin çeşitli araştırmalar yaptıklarını dile getiren Karabat, “Bu araştırmalar sonucunda AKP kamuoyunda da konuşulan çeşitli iddialara ulaştık. Bunlardan birisi, damat Selçuk Bayraktar’ın vakfına iki terminal binasının verilmesi girişimi oldu” diye konuştu.

TSK Vakfı’nın gelir kaynağı damada mı aktarılacak?

Sürecin sadece terminal binasının verilmesiyle sınırlı olmadığını da vurgulayan Karabat, “O alanı Havacılık ve Savunma Sanayii fuar merkezi yapmak istiyorlar.  Savunma sanayisinde giderek güç kazanan Bayraktar ailesine Milli Savunma Bakanlığı’nın ortağı gibi yaklaşıyorlar. TSK Güçlendirme Vakfı’nın düzenlediği ve ciddi gelir elde ettiği fuarı artık damadın şirketinin düzenleyeceği ileri sürülüyor. Bakanlığa bu iddiaları da sordum” ifadesini kullandı.

Bilal Erdoğan iddiası

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı olan Bilal Erdoğan’ın da havalimanın askeri alanında geçtiğimiz yıl bir etkinlik düzenlediğini hatırlatan Karabat, bu alana ilişkin de çeşitli iddialar bulunduğunu, bu iddiayı da Bakanlığa sorduklarını ve yanıt beklediklerini dile getirdi.

Medipol talipliler arasında

Süreçle ilgili AKP kamuoyu üzerinden ve yaptıkları araştırmalardan bilgiler edinmeye devam ettiklerini aktaran Özgür Karabat, havalimanında inşaası devam eden hastanenin kalıcı olup olmayacağının da ayrı bir merak konusu olduğunu, bu alanın taliplisinin de Medipol olduğu iddialarına ulaştıklarını aktardı.

‘Yukarıdan talimat geldi’

Adeta milli servetin nasıl paylaşılacağına yönelik bir tartışmanın yaşandığını belirten Karabat, inşaatı yapan yetkililere pisti neden kırdıklarını, bunun büyük bir maliyeti olduğunu söylediklerinde, “yukarıdan talimat geldi, maliyetini bilmiyoruz” denildiğini aktardı.

Sorularına bakanlıktan gelen yanıtları merakla beklediklerini de söyleyen Karabat, “Yapmayacağız deyip girişimde bulunup bulunmayacaklarını takip edeceğiz” dedi.