Atanmasına rağmen görevlendirmeleri yapılmayan öğretmenler: Maalesef hiç hoş bulmadık...

MEB’in atamasını yaptığı ancak görevlendirmeleri salgın nedeniyle verilmeyen 19 bin 921 öğretmenin durumu belirsizliğini koruyor. Bakanlıktan resmi bilgilendirme yapılmadığını söyleyen öğretmenler, 'Çalıştığım yerden istifamı vermek durumunda kaldım. Maddi gelir kaynağım yok' diyor.

Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 9-13 Mart tarihleri arasında tercihleri alınan 2020 Sözleşmeli Öğretmen Atamaları sonuçları 18 Mart’ta açıklanmıştı. Ataması yapılan 19 bin 921 öğretmenin görevlendirmeleri salgın nedeniyle yapılmazken, konuyla ilgili hâlâ resmi bir açıklama da yapılmadı.

MEB’in atamasını yaptığı ancak özlük hakları olmadığı için maaş alamayan öğretmenlerin sağlık güvenceleri de yok.

Çoğu ataması yapıldığı için işinden istifa etmek zorunda kalan ve salgın döneminde yeni iş bulamadığı için ekonomik açıdan zor durumda kalan öğretmenlerden biriyle konuştuk.

Salgın sürecinin başlangıcında atamanız yapılmıştı ama hâlâ göreve başlatılmadınız, nedir son durum?

İlk koronavirüs vakası Türkiye'de görüldükten bir hafta sonra atamamız gerçekleştirildi. Okullar tatil olduktan 2 gün sonrasıydı bu. Hiçbir açıklama olmadı. Süresiz bir şekilde beklemeye başladık. 40 günü aşan bir süre oldu ve daha ne kadar uzayacağını bilmiyoruz. Bakanlık en güncel açıklamasında okulların açılmasıyla göreve başlayacağımızı ifade etti. Ama aynı zamanda okulların tatil olmadığı da dile getiriliyor. Son durumda hiçbir gelişme, umut vaadeden bir açıklama yok.

'Maddi gelir kaynağım yok, sürecin belirsiz uzaması tedirginliğimizi artırıyor'

Bu süreçte geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?

Çalıştığım yerden istifamı vermek durumunda kaldım. Maddi gelir kaynağım yok. Bir miktar biriktirdiğim para ve aile desteği ile geçimini sağlıyorum. Ancak sürecin belirsiz uzaması bu konudaki tedirginliğimizi artırıyor tabii.

'Hiç hoş bulmadık...'

Bakanlıktan size yapılan herhangi bir resmi bilgilendirme var mı?

Bakanlıktan yapılan resmi bir bilgilendirme yok. Atandığımız günlerde bir mesaj geldi yalnızca, "Aramıza hoşgeldiniz, şu an bir evrak göndermenize gerek yoktur" şeklinde. Maalesef hiç "hoş bulmadık".

Bundan sonrası için talepleriniz neler?

Bakanlık bu süreçte bizi mağdur etmeden çözümler üretebilir. Elektronik ortamda belgelerimizi alarak göreve başlatabilir ve uzaktan eğitime dahil edilebiliriz. Keza atandığım okul ile iletişime geçtim WhatsApp gruplarına dahil oldum. Müdürümüz iyi niyetle 8. sınıf öğrencilerine sınav için yardımcı olup olamayacağımızı sordu. Biz de tabii ki böyle bir şeye 'hayır' demeyiz. Telefon numaralarımıza ulaşabilir durumda öğrenciler. Biz uzaktan da yardımcı olmaya hazırız. Görebileceğiniz gibi her şey elektronik çağda bu kadar mümkünken, neden göreve başlatılmayalım?