Atanan öğretmenler de işsiz: Sağlık güvenceleri yok, aylarca maaş alamayacaklar

Ataması yapılan 19 bin 921 öğretmenin görevlendirmeleri salgın nedeniyle yapılmadı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan konuyla ilgili Eylül ayı işaret edilirken, atanmasına rağmen binlerce öğretmen işsiz ve maaşsız kaldı.

Aslı İnanmışık

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 9-13 Mart tarihleri arasında tercihleri alınan 2020 Sözleşmeli Öğretmen Atamaları sonuçları 18 Mart’ta açıklanmıştı.

Toplantıda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 79 farklı alanda 69 ilde görev yapmak üzere 19 bin 921 öğretmenin atandığını söylemişti.

Atama süreci 2019 Aralık ayında şöyle duyurulmuştu:

“Sözlü sınavlar 05-22.2020 tarihleri arasında yapılacak, sözlü sınav sonuçları 25.02.2020 de açıklanacak ve öğretmenler 09-13.03.2020 tarihleri arasında tercihlerini yapacak, 18.03.2020 de atama sonuçları açıklanacak.”

Öte yandan Covid-19 salgınının başlamasının ardından görevlendirmeler durduruldu. Daha önce atanacağını öğrenerek işinden ayrılan ve zaten aylardır atama bekleyen öğretmenler, kararnameleri gönderilmediği için görevine başlayamadı. Öğretmenler işsiz, dolayısıyla da maaşsız kaldı.

Okullar açılınca görevlendirme gelecek

Salgın nedeniyle okulların Eylül ayından önce açılması mümkün görünmüyor. Olağan takvime göre 15 gün içinde evrakları teslim edilmesi gereken, MEB’in atamasını yaptığı ancak özlük hakları olmayan öğretmenler, kurumun plansızlığı, gerekli çözümü üretmemesi sebebiyle mağdur oldu. Henüz bakanlıktan konuyla ilgili resmi bir açıklama da yapılmış değil.

Bakan resmen bir açıklama yapmasa da Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, öğretmenlerin göreve başlama süreciyle alakalı geçtiğimiz günlerde Selçuk’la görüştüğünü söyledi. Karaduman, görüşmenin detaylarını sosyal medyadan paylaştı:

“MEB Bakanı Sayın Ziya Selçuk ile görüştüm. Ataması gerçekleşen 20 bin Öğretmen arkadaşımızın göreve başlama sürecinin, okulların kapalı olduğu bu sürecin nihayetinde gerçekleşeceğini ifade etti.”

Karaduman’ın yaptığı görüşme sonucunda öğretmenlerin görevlerine en iyi ihtimalle Eylül ayında başlayacağı anlaşılıyor. Görüşmede belirtilen ifadelere göre, Milli Eğitim Bakanlığı atanan öğretmenleri 6 ay boyunca sağlık güvenceleri, maaşları, hiçbir özlük hakkı olmadan bekletmiş olacak.

Salgın dönemi sağlık güvenceleri yok, ekonomik açıdan sıkıntıdalar

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin, görevlendirmesi yapılmayan öğretmenlerin ekonomik açıdan sıkıntı yaşadığını bir an önce adım atılmasını talep ettiklerini söyledi:

"Milli Eğitim Bakanlığı okulların açıldığı süreçle birlikte arkadaşlarımızın göreve başlatılacağı yönünde bir açıklama yaptı. Ancak Ocak 2020'de arkadaşlarımızın ataması açıklandı. 18 Mart tarihinden itibaren de aslında görevlendirilen iller ve benzeri süreç tamamlanmış oldu. Ancak bu salgın süreciyle birlikte şöyle bir süreçle karşı karşıya kaldı arkadaşlarımız; atandıklarıyla ilgili durum netleştikten sonra çalıştıkları işlerden ayrılmak zorunda kaldılar. Sonuçta özel öğretim kurumlarında çalıştıklarında da sözleşme yapmak zorunda kaldıkları için ayrılmak durumundaydılar. Şu anda da atamaları gerçekleşmesine rağmen göreve başlatılmadıkları için maaşları ödenmiyor. Salgın gibi üstelik son derece de kritik bir süreçten geçiyoruz. Ekonomik anlamda çok ciddi sorunların yaşandığı bir süreç. Aynı zamanda sağlık güvenceleri de ortadan kalkmış durumda.

Okulların başlama süreciyle ilgili kesin bir açıklama yapılamadığı için, salgından kaynaklı nasıl bir durum yaşayacağız henüz bilemediğimiz için bir netlik yok. Ne zaman okullar başlarsa o zaman göreve başlatılması konusunda bir açıklaması var Milli Eğitim Bakanlığı'nın. Ama bizler de arkadaşlarımızın çok ciddi ekonomik sorunlar yaşadığını biliyoruz ve bu konu bakanlığın adım atması gerektiğini düşünüyoruz."

'Çok sayıda öğrencinin de uzaktan eğitime ihtiyacı var'

"Aynı zamanda uzaktan eğitim ihtiyacı olan da çok sayıda öğrencimiz var. Öğrencilerimizin ihtiyaçları açısından da yine önemli olduğunu düşünüyoruz. Yani aslında hem arkadaşlarımızın hem de öğrencilerin hakları açısından göreve başlatma konusuyla ilgili düzenleme yapılıp, kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz."

"Görevlendirme yapılabilir miydi, bununla ilgili bir engel var mıydı?" sorumuza ise Aytekin, "Tabii ki. Kaldı ki, Haziran 2020 yeni atama takvimi de açıklandı. Yeni öğretmen atama takvimi açıklanıp da daha önce atama yapılan arkadaşlarımızın göreve başlatılmaması da yine çok ciddi bir sorun ve çelişki" yanıtını verdi.

'Çalışırken pek çok şeyden fedâkarlık edip sınava hazırlandım'

Görevlendirmesi yapılmayan binlerce öğretmen de duruma tepkili. soL'a konuşan bir öğretmen, "Okullar 4 Mayıs'ta açılacak dendiği için çalıştığım işyerini mağdur etmemek ve ihbar tazminatı ödememek için istifamı verdim. MEB tarafından bu süreçte hiç umut vaadeden net bir açıklama yapılmadığı için ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum" diye konuştu:

"18 Mart'ta ataması gerçekleşen öğretmenlerden biriyim. Bu atama için 8 aydır bekliyorduk. Atanma sevinci çok güzeldi çünkü KPSS'ye çalışmak, atanmak bütünüyle zor bir süreç. Özel sektörde çalışırken bir yandan bir çok şeyden fedakârlık edip ders çalışmak ve beklemek bir çok insan için yıpratıcı bir süreç. Bu yüzden atama gerçekleşince büyük bir heyecan duymuştum. Ama bir çok insan gibi sevincim yarım kaldı, yerini strese bıraktı. Zaten daha önceki yıllara göre atamamız geç gerçekleştirildi. Buna hazırladım kendimi, okullar 4 Mayıs'ta açılacak dendiği için çalıştığım işyerini mağdur etmemek ve ihbar tazminatı ödememek için istifamı verdim. MEB tarafından bu süreçte hiç umut vaadeden net bir açıklama yapılmadığı için ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum. Bu durumda işsiz ve sağlık güvencem olmadan bekliyor olacağım.

18 Mart'tan itibaren elde edeceğim tüm haklar süresiz bir şekilde erteleniyor. Bir çok alanda olduğu gibi emeklerimizin karşılığını alamadık. Bir de bunun psikolojik boyutu var. Okullar Eylül'de açılırsa bu öğretmenler o zamana kadar işsiz, sigortasız, güvencesiz bekleyecekler. Biz bu öğretmenlerden ne kadar özveri, fedakarlık, başarı bekleyebiliriz? Mesleki motivasyonları düşecek, çok stresli bir süreç geçirecekler. Atanan öğretmenlere hak ettikleri ve gereken değer verilmelidir diye düşünüyorum."