Arjantin’de 60 gün boyunca işten çıkarma yasak

Arjantin’de Covid-19 salgınına karşı aldığı kapsamlı önlemlerle dikkat çekiyor. İşten çıkarmaların 60 gün süreyle yasaklandığı ülkede, genel karantina uygulması da titizlikle sürdürülüyor.

Dış Haberler

TeleSur'un haberine göre, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, 31 Mart tarihinde, izleyen 60 gün boyunca işçilerin işten çıkarılmalarını yasaklayan bir kararname yayınladı. Söz konusu kararname haklı sebep olmaksızın, işin azalması kaynaklı veya mücbir sebebe yaslanarak işçileri işten çıkarmayı yasaklıyor. Kararnamede sıralanan gerekçeler arasında “sosyal barışı korumak için işleri makul bir süre boyunca garanti altına almak zorunludur” ifadesine yer verildi.

Arjantin’de önümüzdeki 60 gün boyunca, kararnameye aykırı şekilde gerçekleşecek işten çıkarma ve geçici olarak işten el çektirme işlemleri geçersiz sayılacak ve mevcut çalışma ilişkileriyle sözleşme hakları yürürlükte kalacak.

Kararnamenin duyurulduğu gün, hükümet ayrıca Acil İstihdam ve Üretim Destek Programı’nı açıkladı. Bu kapsamda, Arjantin sosyal güvenlik kurumuna yapılacak işveren ödemelerinin ertelenmesi veya yüzde 95'ine kadar azaltılması kararı alındı. Ek olarak zorunlu karantina ve yüksek sağlık riski altındaki çalışanlar dolayısıyla üretkenliğin etkilendiği işyerleri için destekler açıklandı.

SALGINA KARŞI ALINAN DİĞER ÖNLEMLER

Arjantin’de geçtiğimiz iki hafta boyunca işten çıkarma yasağının dışında da halkın çıkarlarını koruyan pek çok ekonomik önleme imza atıldı:

23 Mart tarihinde Ekonomi Bakanı Martín Guzmán ve Çalışma Bakanı Claudio Moroni Nisan ayı için ve gerekirse uzatmak üzere bir acil durum aile gelir paketi uygulanacağını açıkladılar. Yaklaşık 157 dolar tutarındaki bu paket, salgının patlak vermesinden bu yana her türlü gelirini kaybetmiş olan 18 ve 65 yaşları arasındaki serbest ve kayıt dışı çalışanları kapsıyor. Aynı gün hükümet, salgından bu yana artan işe devamsızlıkları azaltmaya yönelik bir teşvik olarak kamu ve özel hastanelerdeki tıbbi çalışanlar için yaklaşık 470 dolar maaş artışı ödeneceğini duyurdu.

29 Mart tarihinde ise kiralarını ödeyemeyenler için tahliye işlemlerinin askıya alındığı açıklandı. Ayrıca, 30 Eylül 2020'ye kadar Mart 2020 kiralarının baz alınacağı ve kira artışlarının dondurulacağı karara bağlandı. Kiralara uygulanacak zamlar 30 Eylül’den sonra, faizsiz biçimde ve üç taksit halinde ödenebilecek.

Arjantin’de Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin diğer pek çok ülkeye göre daha kapsamlı olması dikkat çekici. İşten çıkarmaların yasaklanması gibi ekonomi alanındaki çok önemli halkçı önlemlerin yanı sıra genel karantina uygulaması da sıkı tutuluyor. Fernández yönetimi 19 Mart’ta başlattığı zorunlu karantinayı şimdilik 12 Nisan'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu önlem çerçevesinde tüm vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlar gerektirmedikçe evlerinde kalmak zorunda. Oysa Arjantin’deki vaka sayıları bu önlemleri henüz gündemine almamış pek çok ülkeye göre daha düşük. 1 Nisan 2020 verilerine göre Arjantin’de bin 54 pozitif vaka ve 27 ölüm kaydedildi.