Antalya ve İzmir'de avukatlar sokakta: Savunma susturulamaz

Yarın İstanbul’daki büyük Savunma Mitingi öncesinde Antalya ve İzmir’de baro önlerinde bir araya gelen avukatlar savunmaya yönelik saldırıları protesto etti.

Haber Merkezi

Yarın İstanbul’da Çağlayan Adliyesi önünde yapılacak Savunma Mitingi öncesinde Antalya ve İzmir’de avukatlar baroların önünde bir araya gelerek savunmaya yönelik saldırıları protesto etti. İzmir'de yürüyüşe geçmek isteyen avukatlara polis engel oldu. Avukatlar baro önünde oturma eylemi başlattı.

Eylem yasağı nedeniyle baro önünde toplandılar

Antalya Barosu önünde saat 17.00’de bir araya gelen avukatlar baroların yapısını değiştirecek yasa teklifini protesto etti.

Antalya Barosu'nun barolara ve savunma hakkına yönelik saldırılara karşılık olarak bugün Antalya Müzesi'nin önünde yapmayı planladığı basın açıklaması, Antalya Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun sabah erken saatlerde aldığı 15 günlük yasaklama kararı nedeniyle Antalya Barosu önünde gerçekleştirildi. 

Antalya Barosu adına konuşan Av. Polat Balkan yasaklama kararına değindikten sonra baroların yapısında yapılması planlanan değişikliklerin sakıncalarından bahsetti. Polat konuşmasında "Siyasî iktidara yakın barolar kurulmak istenmektedir. Zaten inanılmaz bir baskı ve tahakküm altında olan savcı ve yargıçlar üzerinde siyasi iktidara yakın olan baroların üyeleri tarafından açılan davalar ve yapılan savunmalar, başka bir tahakküme yol açacaktır. Bu saatten sonra o mahkemelerden çıkacak kararlar hukuki değil siyasi kararlar olacaktır ve bundan en çok zararı toplumu bir arada tutan adalet duygusu görecektir. Israrla ve inatla anlatıyoruz; hukuk devletini yıkmak üzeresiniz ve memleketi ateşe atıyorsunuz. Biz de elimizden geldiğince, bedeli ne olursa olsun mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız. Halkımızı da yanımıza alarak mesleğimizin onuru ve saygınlığından geri adım atmadan mücadelemize devam edeceğiz" dedi. 

TKP Antalya İl Örgütü'nden Antalya Barosu'na ziyaret 

Barolara ve savunmaya dönük saldırılar nedeniyle, TKP Antalya İl Örgütü adına Antalya Barosu'na bugün bir dayanışma ziyareti gerçekleştirildi.  Bu saldırıların sadece barolara dönük saldırılar olmadığını; bütün meslek odalarının hedef alındığını ve AKP'nin kendisine biat eden, uygulamalarına karşı tepkisiz kalan barolar oluşturmak istediğini vurgulayan TKP heyeti, baroların ve baro kurullarının özellikle işçi hakları, kadına yönelik şiddet, çevre sorunları gibi başlıklarda verdikleri mücadelenin AKP'yi rahatsız ettiğini ve yapılacak değişikliklerin yurttaşların savunma haklarını da kısıtlayacağına işaret etti. 

TKP'nin bu mücadelede boyun eğmeyen baroların yanında olduğu ve bugün yapılacak olan eyleme de destek olacağı vurgulandı.

İzmir'de avukatların yürüyüşüne polis engeli

İzmir Barosu önünde de avukatlar saat 19.00 itibariyle bir araya geldi. Avukatlar baroların yapısını değiştirecek yasa tasarısını protesto ediyor.

Baro binasına "Vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz" yazılı pankart asıldı.

Alsancak’taki İzmir Barosu önünde bir araya gelen avukatlar Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Avukatların önü polis tarafından kesildi.

GÜNCELLEME: 20.00

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine avukatlar baro binası önünde oturma eylemine başladı.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel baro önünde yaptığı açıklamada barolara yönelik saldırıyı ifade etmek için yola çıktıklarını ancak Anayasal haklarını kullanmalarına rağmen kolluk kuvvetleri tarafından durdurulduklarını belirtti. Yücel "Suç işliyorlar, bu barikat çözülene kadar buradayız" dedi.

GÜNCELLEME: 21.50

İzmir Barosu önünde avukatların oturma eylemi devam ediyor.

GÜNCELLEME: 23.20

İzmir Barosu önünde yürüyüşlerinin engellenmesi üzerine oturma eylemi yapan avukatlar, eylemi yarın 19.00'da yeniden baro önünde bir araya geleceklerini belirterek sona erdirdiler.