Ankara’da baro başkanlarına müdahale adliye önlerinde protesto ediliyor

Ankara’ya yürüyen baro başkanlarına polis müdahalesi İzmir, İstanbul, Bursa, Adana, Gaziantep'te adliye önlerinde protesto ediliyor. Gaziantep'te avukatlar hükümet özür dileyene kadar 'Onur Nöbeti'ne başladı.

Haber Merkezi

Bulundukları illerden başlattıkları "Savunma Yürüyüşü" ile Ankara’ya giden baro başkanlarının başkente girmelerine izin verilmemesine ve polis müdahalesine tepkiler sürüyor.

İzmir Barosu üyesi avukatlar, İzmir Adliyesi C Blok girişinde basın açıklaması yaptı.

İstanbul Barosu üyesi avukatlar da İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde toplanarak baro başkanlarına yönelik müdahaleyi protesto ediyor. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi başlattılar.

"Ankara’ya yürüyen baro başkanlarına yapılan hukuksuz müdahale kabul edilemez” diyen İstanbul Barosu meslektaşlarını bu akşam saat 18.30’da Beyoğlu’ndaki baro binası önünde toplanmaya çağırdı.

Gaziantep Barosu üyesi avukatlar da adliye önünde “Onur Nöbeti”ne başladıklarını duyurdular.

İzmir’deki basın açıklamasını, İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer okudu.

Av. Özgür Yılmazer, “Türkiye’nin dört bir yanından baro başkanlarımız adalet için, özgürlük için, hukuk için üç günden beri yürüyorlar. Bu üç günlük yürüyüşleri boyunca halkımızdan, yurttaşlarımızdan inanılmaz bir destek var kendilerine. Halk, başkanlarımızın niçin yürüdüğünü anlamış durumda. Ancak başta siyasi iktidar ve Türkiye Barolar Birliği’nin başındaki Metin Feyzioğlu olmak üzere bu yürüyüşün nedenini, anlamını, önemini anlaması gerekenler maalesef algılamış değil. Biz şu anda Ankara’da barolar adına yürüyen başkanlarımıza yapılan müdahaleye karşı başkanlarımıza destek için buradayız” diyerek başladığı basın açıklamasında şunları dile getirdi:  

‘Ordu Baro Başkanı gözaltına alınmak istendi, Gaziantep Baro Başkanı darp edildi’

19 Haziran Cuma günü Türkiye'nin dört bir yanından baro başkanları tarafından başlatılan yürüyüş, Ankara sınırında hukuka aykırı olarak durdurulmuştur. 56 baro başkanının ve çok sayıda baro yönetim üyesinin barışçıl şekilde gerçekleştirdikleri bu eylemin engellenmesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ülkemizin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan gösteri ve toplantı yürüyüşü hakkının açık ihlalidir. 

Güvenlik güçlerinin bu hukuksuz emri yerine getirirken Ordu Barosu Başkanını gözaltına almak istemesi, Gaziantep Baro Başkanını darp etmesi ve Baro Başkanımız Av. Özkan Yücel'e darp girişiminde bulunması iktidarın düştüğü aczin açık göstergesidir. 

Hukukun üstünlüğü mücadelesi veren baro başkanlarına yönelik bu tavır esasen yurttaşlara verilmek istenen bir göz dağıdır. Bu saldırılar ülkemizin demokratik ve insan haklarına dayalı bir Cumhuriyet olarak kalması ve yurttaşların haklarının korunması için devam ettirdiğimiz mücadelemize asla zarar vermeyecektir.

Baroların bugün yaktığı ateş milli mücadelenin Müdafa-i Hukuk anlayışının bir devamıdır. İzmir Barosu ve tüm barolar yurttaşın hukukunu müdafaa etmek azminden bir nebze olsun geri adım atmayacaktır. 

Buradan bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz. Vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz.”

İzmir Barosu Başkanı Yücel: Buradan ayrılmayacağız

Basın açıklamasına telefonla katılan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise, Ankara’da yaşananların ülkenin içine düşürüldüğü durumun açık bir göstergesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Bu durum, şu an Türkiye’de faşizmin hüküm sürdüğünü, polis devletinin hakim olduğunu, hak ve özgürlüklerin tamamen askıya alındığını gösteriyor. Bu aslında yürüyüşümüzün ne kadar anlamlı, ne kadar değerli olduğunu gösteren bir duruma da işaret ediyor. Türkiye’nin dört bir tarafından baro başkanları özgür bir ülke, demokratik bir ülke, insan haklarına uygun bir ülke için yola çıktılar ve mücadelelerini sürdürüyorlar. Bugün Ankara girişinde hala bekliyoruz. Baro başkanlarımız şu anda oturma eylemine geçtiler. Buradan ayrılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz, kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sizlerin oradan destek veriyor olmanız bizi burada çok daha güçlü kılıyor. İyi ki varsınız sizlerle birlikte yol yürüyor olmak beni her zaman onurlandırdı.”

Gaziantep’te avukatlardan ‘Onur Nöbeti’

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) de Gaziantep'te dönüşümsüz “Onur Nöbeti” başlatıldığını duyurdu. ÇHD, hükümet barolardan özür dileyene kadar nöbetin devam edeceğini belirtti.

ÇHD’nin Twitter hesabından yapılan duyuruda “Gaziantep'te avukat meslektaşlarımız, Baro Başkanlarına karşı gerçekleşen polis müdahalesine karşı, Yürütme, Barolardan özür dileyene kadar dönüşümsüz onur nöbetine başladılar. Savunma susmadı, susmayacak!” denildi.

Bursa ve Adana’da da avukatlar adliye önünde toplanarak basın açıklaması yaptılar.

Antalya'da avukatlar adliye önünde oturma eylemine başladılar.

Ankara'da baro başkanlarının bekleyişi sürüyor

Ankara'da Eskişehir Yolu'nda durdurulan baro başkanlarının bekleyişi sürüyor. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan'ın görüşmek üzere valiliğe gittiği öğrenildi. Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Özgen Hindistan polisin müdahalesinin hiçbir yasal gerekçesinin olmadığını belirterek baro başkanları ve baro yönetim kurulu üyelerinin yürümekte kararlı olduklarını dile getirdi.