Amazon’daki orman tahribatı hızlandı

Brezilya’nın faşist devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun iktidara gelmesinden bu yana, Amazon bölgesindeki ormanlarda yaşanan tahribatta hızlı bir artış görüldü.

Dış Haberler

Globalresearch sitesinde yer alan ve Greenpeace tarafından yapılan çalışmaya göre, Amazon bölgesinde yaşayan yerlilerin topraklarında yaşanan ormansızlaşmada, 2020 yılının ilk dört ayı ile 2019’un ilk dört ayı karşılaştırıldığında %59’luk bir artış görüldü. Brezilya Uzay Araştırmaları Merkezi’nin verilerinden yararlanılarak yapılan analizde, 2020’de yaklaşık bin 320 hektar orman alanının yok olduğu belirtiliyor.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü ise, yalnızca geçtiğimiz Nisan ayındaki ormansızlaşma oranında, geçen yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında %64’lük bir artış olduğunu açıkladı.

Bolsonaro, iktidara gelmesinin hemen ardından çevre ile ilgili mevzuatı değiştirmiş, ormanların talanının önünü açmıştı. Bölgede tarım ve madencilik faaliyetlerinde artış var. Covid-19 salgını, yasadışı ormansızlaşmanın denetlenmesini de zorlaştırdı. Denetim faaliyetleri neredeyse durdu.

Öte yandan Amazon, Covid-19 pandemisinin Brezilya’da en kötü vurduğu bölgelerden biri. Bölgede yaşayan yerliler arasında hastalık hızla yayıldı ve çok sayıda yerli yaşamını yitirdi. Zaten yoksul olan bölgeye sağlık hizmeti de zor koşullar altında, kısıtlı olarak veriliyor.