Amatör şubeler kapanmanın eşiğinde

Koronavirüs günlerinde spor çıkmaza girmişken amatör branşların durumunun ne olacağı merak konusu. Son ekonomik gelişmeler, amatör sporların kaybolma riski ile karşı karşıya olduğunu ve kulüplerin de buna dair bazı önlemler alabileceğini işaret etmişti. Bu kulüplerden Göztepe ise ekonomik nedenlerle hentbol ve voleybol gibi branşlarını kapatma kararı aldı.

Haber Merkezi

Son dönem ekonomik gelişmeler sporun genel bir bunalıma girdiğini gösteriyor. Kulüplerin zaten var olan ekonomik açmazlarının etkisi sürüyorken koronavirüsün buna olan hızlandırıcı etkisi ile kulüpler ekonomik bir uçurumun kıyısına geldi. Özellikle bu dönemde büyük kulüpler statüsünde yer alan kulüpler bile sıkışmış durumdalar. Sporcu ya da çalışanlarına ücretsiz izin, maaşlarda indirim vb. gibi uygulamalarla süreçten çıkış yolu bulmaya çalışan kulüplerin ekonomik gerekçelerle bazı branşlarını tümüyle kapatması muhtemel görünüyor.

Koronavirüs sonrası dönemde birçok kulübün kapanacağı ya da tamamı ile kapanmamak için küçülmeye gidebileceği uzun zamandır konuşuluyordu. Son salgın döneminde ise ekonomik bazı gerekçelerle kulüpler bu yola girmiş görünüyor. Bu takımlardan Göztepe kulübü Amatör branşlar şube sorumlusu Deniz Durmaz’ın "İsim sponsorluğu almadan öz kaynaklarımızla bugüne kadar geldik. Son gelişen durumlarla beraber hentbol ve voleybolda faaliyetlerimize altyapı düzeyinde devam edeceğiz” açıklaması ile kulübün amatör branşlarını durdurma yoluna gideceğini belirtmesi kulüplerin bu yola girdiğini gösteriyor. Durmaz, açıklamasında “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından sonra bilindiği gibi ülkemiz ve dünya, hem sağlık hem de ekonomik durgunluk açısından olumsuz etkilendi. Herkesin yakından takip ettiği başta futbol ekonomisi olmak üzere dünya sporunun takvimi ve işleyişi maalesef değişmek zorunda kaldı. Bizler de Göztepe Spor Kulübündeki 16 amatör branşın bu süreçte faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldık. Başta kulübümüz olmak üzere tüm kulüplerin mali yapılarını tekrar gözden geçirecekleri bir dönemdeyiz” diyerek kulüplerin son ekonomik durumlarını da gözler önüne sermiş oldu.

Bilindiği üzere, koranavirüs salgını döneminde birçok amatör kulüp faaliyetlerini durdurmuş ve bazı kulüpler bakanlık ya da belediyelerden maddi destek talep etmişti. Gelişmeler gösteriyor ki önümüzdeki süreçte ve salgın sonrası dönemde birçok amatör kulüp spordan silinirken, kimi branşlar daralacak ve profesyonel kulüpler de ciddi küçülme yaşayacaklar.