Almanya'dan Çin uyarısı

Almanya İçişleri Bakanı Seehofer, 'Çin’den karışık tehditler geldiğini' söyleyerek, bu ülkeye karşı uyarıda bulundu. Seehofer, Çin'in Almanya'nın stratejik altyapı kuruluşları ile ilgilendiğini öne sürdü.

Dış Haberler

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Çin'den karışık tehditler aldıklarını söyledi.

DW'de yer alan habere göre, Welt am Sonntag gazetesine konuşan Seehofer, "Çin'in, yüzleşmemiz gereken karışık tehditleri ile karşı karşıyayız" diyerek, bu tehditlerden birinin "casusluk" olduğunu belirtti. Seehofer, Çinlilerin Almanya'nın kritik önemdeki altyapı kuruluşları ile ilgilendiğini ve bunun da yeni İpek Yolu stratejisiyle paralellik gösterdiğini" ileri sürdü.

İçişleri Bakanı, "Bir ülkenin uyguladığı karışık taktiklerden, askeri gücünün yanı sıra ekonomik baskı, propaganda ve hacker saldırılarını da kullandığının anlaşılabileceğini" belirtti. "Koronavirüs krizinde Çin'in rekabet sistemi içinde kendi çıkarlarını en sert şekilde savunan ülkelerden biri olduğunun netleştiğini" kaydeden Seehofer, salgının başında Pekin’in dünya kamuoyuyla oldukça sınırlı bir bilgi paylaşımı içinde olduğunu savundu.

Seehofer, Çin'in son zamanlarda "virüsle mücadelesine ilişkin övgü toplamaya yönelik her şeyi yaptığını ve 'yardımsever' konumunda olmak için dünyanın çeşitli yerlerine koruyucu malzeme gönderdiğini" öne sürdü.

Seehofer, tehditlere karşın Çin ile diyaloğun devamlılığından yana olduğunu belirtti.

Hong Kong açıklaması

Hong Kong’a değinen Seehofer, özel yönetim bölgesinde yeni güvenlik yasası etrafındaki gelişmeleri dikkatle izlediğini söyledi.

Seehofer, Almanya'nın Hong Konglu muhalifleri koruma altına alıp almayacağı sorusuna ise, "Sığınma hakkı kişisel bir haktır. Kimsenin başvurusu belirli bir ülkeden geldiği için kabul edilmez veya reddedilmez" diye yanıt verdi.