Alman gazetesi Handelsblatt: Türkiye son 7 günde Libya'ya silah dolu 10 kargo uçağı gönderdi

Almanya'da çıkan Handelsbaltt gazetesi, Türkiye'nin son 7 gün içinde Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolündeki Misrata'ya silah dolu 10 kargo uçağı gönderdiğini yazdı.

dış haberler

Libya'da Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler ile Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu arasındaki savaş sürerken, Almanya'da yayın yapan Handelsblatt gazetesi Türkiye'nin UMH'ye silah desteğinin sürdüğünü yazdı.

Gazetenin haberinde, son 7 gün içinde Libya'nın Misrata kentine silah dolu 10 askeri kargo uçağının gönderildiği bilgisi verilerek, söz konusu uçakların İstanbul Havalimanı'ndan kalkış yaptığı öne sürüldü.

'Türkiye'den M60 tankları sevk edildi' iddiası

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari ise düzenlediği basın toplantısında "CIRKIN" adlı bir Türk şirketine ait kargo gemisinin Misrata limanına M60 tankları taşıdığını bildirdi.

Geminin 20 ya da 21 Mayıs tarihinde İstanbul'dan yola çıktığını söyleyen Mismari, 28 Mayıs günü sabah saatlerinde Misrata limanına yanaştığını belirtti.

Mismari, silahlı kuvvetlere bağlı keşif birliklerinin, Türk fırkateynlerinin gemiye eşlik etmesinden şüphelendiğini ve geminin limana yanaşmasını takip eden günde, Twitter üzerinden Türkiye'ye M60 tankları için şükran ifade eden paylaşımların yapıldığı bilgisini paylaştı.

Sözcüye göre, Türkiye'ye teşekkür edilen paylaşımlarda Misrata yakınında tank benzeri askeri araç taşıyan bir kamyonun fotoğrafı yer aldı.

Ayrıca Mismari, sevkiyatın Katar tarafından Boeing C17 tipi bir uçakla yapılmış olma ihtimalinin de bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu'ndan Libya açıklaması

Libya ile ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:

"(Libya'da) Hafter bu savaşı kazanamaz. Hafter dışarıdan destek almazsa, hiçbir gücü yok. Burada dengeyi biz sağladık. Çıkarlarımız var, savunmak için gerekli adımları attık, atarız. Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı yarın Ankara'da olacak.

Bizim Akdeniz'de çıkarlarımız var. Bölgenin istikrarı bizim için önemli. Burada 'Bana ne' dediği zaman yarın bu sorunlar size gelir. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve liderliğiyle yaptığımız hamleler etkili oldu. Biz başkaları gibi korsan bir darbeciyi desteklemiyoruz. BM Güvenlik Konseyi kararıyla meşru ilan edilen bir hükümetle çalışıyoruz."

Yunanistan'ın Ayasofya'da Fetih suresi okunması nedeniyle verdiği tepkiye ilişkin, "Türkiye Cumhuriyetinde ezanın ya da Kur'an-ı Kerim'in nerede okunacağını biz başka birine mi soracağız?" diyen Çavuşoğlu, "Ayasofya, Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve fethedilmiştir" diye konuştu.

ABD'de George Floyd'un öldürülmesiyle ilgili ise "Polisin herhangi bir insanı ne olursa olsun bu şekilde öldürmesi kabul edilemez" diye konuştu.