AKP'nin 'Vefa Destek Grubu' bildiğiniz gibi: Menzilciler, yandaş vakıf ve dernekler…

İktidarın salgın günlerinde halka ulaştırdığı kısıtlı yardımlar dahi yandaş vakıf ve dernekler ile Menzil tarikatı propagandasına dönüştürülmüş durumda. İşte kendisi dışında yardım yapılmasını engelleyen AKP'nin yardım organizasyonunun kısa özeti.

Haber Merkezi

Salgın günlerinde halka maske dahi ulaştıramayan AKP, kendisi dışında yardım organizasyonlarını bir bir yasaklarken, tek adres olarak Vefa Sosyal Destek Grubu’nu gösteriyor.

65 yaş üstü yurttaşların sokağa çıkma yasağı kapsamına alınması sonrası kurulan “Destek Grubu”nun “gönüllü katılımı” herkese açılırken, grubun yönetimi il ve ilçelerde AKP’li mülki idare görevlilerince yürütülüyor.

Valiler ve Kaymakamlar tarafından polis, jandarma, zabıta, AFAD ve Kızılay dışında bir de gönüllü STK’ların katılımıyla sürecin “gönüllü STK'ları oldukça dikkat çekici.

Menzil tarikatına yakınlığıyla bilinen Beşir Derneği, birçok ilde “Vefa Destek Grupları”nın “yönetim” mekanizmasında görev yaparken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yüksek istişare kurulu üyesi olarak görev yaptığı ve çok sayıda AKP'linin yöneticisi olduğu Türkiye Gençli Vakfı (TÜGVA) da söz konusu destek grubunun bir parçası olmuş durumda.

İki grup da ülke genelinde yürütülen faaliyeti, üstelik de kendi derneklerinin adını taşıyan önlüklerle yapıyor.

Beşir Derneği her yerde…

AKP’nin yardım faaliyetlerinin merkezinde yer alan kurumlardan olan Menzil tarikatına bağlı Beşir Derneği, birçok ilde kendi önlükleriyle ve “vefa destek grubu” yazılı kolilerle “yardım” faaliyeti yapıyor.

AKP desteğiyle bir tarikatın tanıtımına dönüşen yardım faaliyeti, sosyal medya üzerinden duyuruluyor.

Yandaş sendikalar da orada

AKP’nin yandaş vakıf ve dernekleri dışında söz konusu “Destek Grubu”nun bir diğer üyesi ise yandaş sendikalar. Giresun Valisi, kendi başkanlığında kurulduğunu açıkladığı “Sosyal Destek Grubu”nda Memur Sen, Eğitim Bir Sen, Sağlık Sen, TÜGVA ve Beşir Derneği’nin bulunduğunu açıklamıştı.

Vali’nin açıkladığı “çok sayıda” sivil toplum kurumunun bu beşliden oluşması dikkat çekmişti.

Siyasi çıkarlarını gözetiyorlar

Konuya ilişkin soL’a açıklamada bulunan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, “Böyle olağanüstü bir süreçte dahi “birlik ve beraberlik” diyerek kendi siyasi çıkarlarını gözeten adımlar atıyorlar” dedi.

Bir maske dağıtımını dahi planlayamayan iktidarın, sorunları çözmeye ve halkın taleplerini karşılamaya çalışan belediyelerine engeller çıkardığını belirten Torun, belediye başkanlarını görevlerinin yasalarca tanımlandığını, kendi bölgesinde yaşayan yurttaşların ihtiyaçlarını gidermenin bu görevler arasında yer aldığını söyledi.

Bu görevin iktidar tarafından engellendiğini aktaran Torun, yandaş dernek ve vakıflar üzerinden yapılan organizasyonlara ilişkin ise, “Kendileri siyaset yapacaklar, algı yaratacaklar. Salgın günlerinde bile kendi siyasi çıkarlarını gözetiyorlar.  Açık şekilde bir siyasi rant peşindeler. Seçimden önce CHP’li belediyeler için size yapılan yardımları kesecek diyorlardı, şimdi kendileri bizim yardım adımlarımızı engelliyorlar” diye konuştu.