AKP’nin ve bankanın salgın tutumunu eleştiren bankacı işten atıldı

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesindeki Halkbank şubesinde 11 buçuk yıldır çalışan bir banka emekçisi, AKP’nin ve bankanın salgın tutumunu sosyal medyada eleştirdiği gerekçesiyle işten atıldı.

Patronların Ensesindeyiz

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesindeki Halkbank şubesinde 11yıldır çalışan bir banka emekçisi, bankanın "çalışan tutum ve davranışları" konusunda yaptığı değerlendirme sonucu işten çıkartıldı. İşten çıkartılma gerekçesi olarak "görevin karşılanmasında beklenen verimin alınamadığı" iddia edildi.

Patronların Ensesindeyiz Ağı'nda yer alan bilgilere göre, banka emekçisi sosyal medya hesabında, bankanın ve hükümetin salgın konusundaki tutumunu eleştirip Bilim Kurulu'nun tavsiyelerinin yerine getirilmediğini yazmıştı. Bankacıların risk altında çalıştığını sosyal medya hesabından paylaşan bankacı, hafta sonu mesaisi de dâhil olmak üzere çalışılmasının salgının banka emekçileri ve müşteriler arasında yayılmasına neden olacağını dile getirmişti.

Halkbank’taki işinden edilen banka emekçisi, işten atılmadan önce sosyal medya paylaşımlarında, "müşterilerin ve çalışanlarımızın hayatı yok sayılıyor ve riskle bizi virüse karşı savaşa sokuyorlar!", "Bütün bankalar müşterisini şubelerine gelmesin diye tedbir alırken biz hafta sonu mesaisine başlayacağız!", "Bankacı olmanın günahı ne? Ve can kayıplarımızın vebali kimde?" diyerek bankanın salgın koşullarındaki tutumuna isyan etmiş, yine aynı hesaptan "Hey sen beni takip eden genel müdürlük elemanı sana diyorum! El insaf be görev şehidi olmamız için mi çalışıyorsunuz?", "Şehitler tepesini bankacılarla mı dolduracaksınız!" diye sormuştu.

'Pişmanlık duymuyorum'

Banka Emekçileri Dayanışma Ağı’nın görüştüğü banka emekçisi yüz kızartıcı bir suç işlemediğini, yılgınlık ya da pişmanlık duymadığını, eleştiri hakkını kullanmasına bile tahammülün olmadığını belirtti. İnsanların işten çıkartılmasının yasaklandığının iddia edildiği günlerde ailesi ve kendisini zor duruma düşürecek böyle bir karar alındığını anlatırken bankada 11,5 senedir çalıştığını, daha önce de haksız yere şubesinin birden fazla kez değiştirildiğini ve AKP’ye karşı olduğu için hedef alındığını düşünüyor.

Görüşmede banka emekçisi performans ve hedeflerini gerçekleştirme konusunda bir sıkıntı yaşamadığını, 6 aylık hedeflerini bile 3 aylık bir sürede tutturduğunu, dolayısıyla performans gerekçesiyle işten atılmasının uydurma olduğunu da belirtti. "Sadece ekmek parası kazanırken canından olmamayı istemek suç değil" diyen eski Halkbank çalışanı, hükümeti öven siyasi bir paylaşımda bulunmasının sorun olmayacağını bildiğini, zaten 657’ye tabi bir memur olarak bile çalışmadığını söyledi. Durumu öğrendikten sonra pek çok müşterisinin ve çalışma arkadaşının işten çıkarma kararına üzüldüğünü, bankada yetkili olan Öz Finans İş Sendikası'nın AKP yanlısı tutumuyla bilindiğini ve bir adım atabileceğini düşünmediğini aktardı.