AKP’nin sözleşmeliye kadro yalanı: Yıllar içinde çığ gibi büyüdü

AKP iktidara geldiğinde kamuda ‘sözleşmeli personel’ sayısı 157 bindi. Erdoğan kamuda sözleşmelilere kadro verileceğinin sözünü verdi ve bu konuda  sadece seçim dönemlerinde ‘kısmi’ adımlar atıldı. Bugün gelinen noktada Erdoğan bu kez, ‘Ben nasılsa artık kadroluyum, yan gel yat’ diyor, sözleşmeli sayısı ise rekor kırarak 500 bine yaklaşıyor.

Haber Merkezi

AKP’nin kamu emekçilerini güvencesiz çalıştırma yöntemi olan “sözleşmeli” çalışma, iyiden iyiye kural haline gelmiş durumda.

Seçim öncesi "sözleşmeli personele" kadro sözü veren Erdoğan, seçim sonrası yaptığı açıklamalarda ise "Ben nasılsa artık kadroluyum, yan gel yat mantığıyla hareket ediliyor" diyerek verdiği sözü yeniden askıya alıyor.

Kendi yandaşlarını kadroya alan AKP, binlerce emekçiyi ise “sözleşmeli” olarak istihdam etmeye, bu sayıyı her geçen yıl artırmaya devam ediyor.

AKP iktidara geldiğinde 157 bindi, Erdoğan kadro sözü verdi

2002 yılında, yani AKP iktidara geldiğinde kamuda sözleşmeli olarak çalışan emekçilerin sayısı 157 bindi.

Bu sayıyı iktidarı döneminde katlayan AKP, gelen taleplerin ve kadro mücadelesinin ardından sadece seçim dönemlerinde, 2009, 2011 ve 2013’te kısmi “kadro” adımları attı.

Erdoğan, 2011 seçimleri öncesi yaptığı bir açıklamada “Biz süratle şu anda çıkardığımız kanun hükmündeki kararnameye eğer girebilirse onun da çalışmasını yapıyorlar, bu kararname içinde, aksi takdirde kanunla olması gerekiyorsa o önümüzdeki döneme kalacak. Böylece inşallah sözleşmelilerle ilgili kadro yolunu açmış olacağız. Temenni ederim ki, KHK ile eğer bu hallolabilirse hemen süratle onu halledip, Bakanlar Kurulu kararımızla bunu çıkarmış olacağız” diyor, kadro yine bir seçim vaadi olarak gündeme getiriliyor.

Erdoğan yine çark etti, emekçileri hedef aldı: Yan gel yat…

Ancak seçimler bittiğinde verdiği bu sözleri unutan Erdoğan, konuya ilişkin son yıllarda artan taleplere verdiği yanıtında, 2011’de söylediği bu sözleri unutarak, “Sözleşmeli personel olarak niye bunu değerlendiriyoruz? Sebebi şu; bir tarafta aldığımız elemanın 'Ben nasılsa artık kadroluyum, yan gel yat' mantığıyla hareket etmesi var. Ama diğer tarafta da işi sıkı tutma anlayışı var” ifadesini kullanıyordu.

AKP iktidarında katlanan sözleşmeli sayısı

AKP iktidara geldiğinde sözleşmeli çalışan sayısı 157 bin kişiydi. 

Bu sayı yıllar içinde katlanırken, 2011’de 322 bine yükseldi. Aynı yıl verilen kadro sonrası 2012’de 178 bine gerileyen sözleşmeli çalışan sayısı 2013’te ise 105 bine düştü. Ancak “sözleşmeli” çalışmaya hızlıca geri dönen AKP, 2014’de 121 bin, 2015’te 149 bin, 2016’da 180 bin, 2017’de 246 bin, 2018’de 349 bin, 2019’da 427 bin, 2020’de 455 bin sözleşmeli personel sayısına ulaştı.

‘Siyasi kadrolaşmaya son verilmeli’

Kamu emekçileri sendikaları kamuda sözleşmeli ve güvencesiz çalıştırmaya karşı mücadelelerini sürdürürken, konuya ilişkin Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Kadrolu ve sözleşmeli personel arasındaki farkın kanayan bir yara olduğuna dikkat çekiyoruz ve temel sorunlarının; tayin hakkı, iş güvencesi, derece, kademe, kıdem, puan, maaş farkı, izin farklılıkları olduğunu belirtiyoruz” dedi. “Aile birliği, kademe ve derecesi olmayan, düşük sigorta ve maaşla çalışmak durumunda kalan tüm sözleşmeliler (4/B)  zaman kaybedilmeden iş güvencesine kavuşturulmalıdır” diyen Balık, sözlerine şöyle devam etti:

Siyasal iktidara daha önce defalarca açıkladığımız Devlet Memurluğu kavramını bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. Memurluk güvencesi memurun şahsına değil, yürüttüğü kamu hizmeti adına devletin güvencesidir.
Devletin temeli adalettir. Devlet, memuru arasında ayrım yapamaz ve devlette, kadrolu-sözleşmeli ayrımı kabul edilemez.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; siyasi iktidarın sözleşmeli personel alımına son verilmesini,  siyasi kadrolaşmanın bitirilerek liyakat ilkesinin gözetilmesini  ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüzbinlerce sözleşmeli personelin kadro mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz.