AKP'nin salgın günlerindeki doğa sicili: Tam fırsatçılık!

AKP Covid-19 salgını sırasında da Türkiye'nin doğal ve tarihi zenginliklerine zarar vermekten, bu alanları ranta açmaktan geri durmadı. İşte salgın günlerinde yaşananların kısa özeti...

Haber Merkezi

Karantina günlerinde de boş durmayan AKP, salgın boyunca Türkiye'nin doğal ve tarihi zenginliğini patronlara teslim etmek için birçok adım attı, tarihe ve doğal alanlara geriye dönüşsüz zararlar verdi.

Salda Gölü ve Yason Burnu'na bu kapsamda yapılmak istenen saldırılar büyük tepkilere yol açarken, gelen tepkiler sonrası bu iki saldırıdan "şimdilik" vazgeçildi. Ancak AKP'nin salgın fırsatçılığı bu iki alanla sınırlı kalmadı.

Korunan alanları ranta açacak karar

Covid-19 salgınını talan ve yağma fırsatına çeviren AKP, korunan alanları talana açacak karara imza attı.

16 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla, "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik"te değişikliğe gidildi.

Yapılan değişikle korunan alanlar imara açılabilecek, entegre tesis kurulabilecek ve maden araması yapılabilecek. Bu durum doğal alanların geriye dönüşü olmayan bir şekilde yok olması anlamını taşıyor. 

Salgın günlerinde talana ve yağma açılan doğal ve tarihi zenginliklerimizden bazıları şöyle:

Türkiye'nin Maldivleri'ydi, talancıların hedefine girdi

Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunan ve turkuaz suyu, beyaz kumsalı ile ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan Salda Gölü’ne yapılması planlanan Millet Bahçesi projesini yürüten yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonlarla, alandaki kumsal tahrip edildi.

Kepçeyle kazılıp, kamyonlarla sahilden alınan kumlar, 5 kilometre uzağa, gölün başka noktasındaki kıyıya götürüldü. 

Atılan bu adıma gösterilen büyük tepkinin ardından, şirket hakkında soruşturma başlatılmış, taşınan kumlar da eski yerlerine geri getirilmişti. 

Yason Burnu'na yol açtılar

Ordu'nun Perşembe İlçesi'nde bulunan 1. derece arkeolojik sit alanı ve 2. derece doğal sit alanı olan Yason Burnu'na çevre düzenleme projesi adı altında büyük zarar verilmiş, yol açmışlardı. Gelen tepkilerin ardından yapılan 'düzenleme' şimdilik durduruldu. Ancak iş makineleri ile girilen Yason Burnu, ciddi zarar gördü.

Yason Burnu'nda bulunan tarihi yapılar, yol yapım çalışmaları sırasında tahrip edildi. Ayrıca çalışmalar sırasında taş duvarlar örülerek alana zarar verildi. Projenin durdurulmasının ardından yolun açıldığı bölgenin başka yerden getirilen toprakla doldurulmasıyla da bölgenin endemik bitki yapısı bozuldu. 

Kirazlıyayla Köyü'nde maden faaliyetleri tam gaz

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde faaliyet gösteren maden şirketi, bölgenin doğal hayatını, toprağını, suyunu ve köylünün sağlığını hiçe sayarak çalışmalara devam ediyor.

Son olarak Meyra Madencilik Şirketi, Bursa Kirazlıyayla Köyü'nde yapmak istediği atık su tesisi için 4 günlük sokağa çıkma yasağında köylülerin sokağa çıkamamasını fırsat bilerek ağaç katliamı yaptı.

Karakurt Köyü sular altında bırakıldı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde inşa edilen Karakurt Barajı, Karakurt Köyü'nün neredeyse yarısını sular altında bıraktı. 

Yap-İşlet-Devret modeliyle Bilsev Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. isimli şirkete tahsis edilen bölgeden köylülerin çıkması istenmiş, ancak kamulaştırma bedeli almadığını belirten köylüler evlerini terk etmeyi reddetmişti. Evlerini terk etmemek için direnen köylüler, jandarma ile karşı karşıya gelmek zorunda kalmıştı.

Kamulaştırma bedelleri ödenmediği için evlerini terk etmeyen yurttaşlar, sular altındaki köyde adeta yaşam mücadelesi veriyor.

Olimpos'u imara açacaklar

Birinci derece arkeolojik sit alanı olan Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan ve Likya medeniyetinin en önemli liman şehirlerinden biri olan antik kent Olimpos, üçüncü derece arkeolojik sit alanına çevrildi, hazırlanan yeni plan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı. 

Kararla birlikte köklü tarihe ve eşsiz doğaya sahip Olympos arkeolojik sit alanının kaçak yapıların bulunduğu bölümünün imara açılması planlanıyor. 

Datça Yarımadası'nın sit derecesi düşürüldü

Tamamı özel çevre koruma bölgesi olan Datça Yarımadasındaki koya, Resmi Gazete'de yer alan kararla turizm tesisi yapılmasının önü açıldı.

Ayrıca 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' statüsüne düşürülen koyda, bu sayede madencilik faaliyetleri yapılabilecek. 

Beyşehir Gölü talana açılıyor

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü de talana açılıyor. Beyşehir Gölü kenarına 188 hektarlık bir turizm bölgesi kurulması düşünülürken, 650 kilometrekare alana sahip gölün Karaburun mevkisine plaj, marina, kamping alanı, bungalovlar ve çadır kamplı tesisler yapılması planlanıyor.

Alaçatı ve Zeytineli mahallelerine rant için kamulaştırma

İzmir'in Çeşme ve Urla ilçelerindeki Alaçatı ve Zeytinelli mahallerinde bulunan ve önceden SİT alanı statüsünde olan taşınmazlar için "Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" kapsamında 26 Ocak'ta acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Bu karar kaldırıldı ancak buna rağmen “Koruma ve Gelişim Bölgesi” adıyla projenin devam etmesi planlanıyor.

Narman Kanyonu bölgesinde inşaat başlatıldı

Karasal çökeller açısından bir jeoloji laboratuvarı ve eşsiz bir doğal anıt niteliğinde olan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından da korunması gereken alan statüsüne alınan Erzurum'daki Narman Kanyonu Bölgesi'nde yer alan Göndere Vadisi'nin girişine Narman Belediyesi tarafından iki katlı bir bina yapılmaya başladığını ortaya çıktı. 

Niğde'de ikinci cevher tesisine onay

Niğde Ulukışla’ya bağlı Tepeköy’de yerleşim yerine 450 metre uzaklıkta olan ve altın çıkarma üretimi yapılırken toprağa siyanür karıştıran Gümüştaş AŞ, demir ve çinko çıkarma işlemleri yapmak için harekete geçti. 

Bölge sakinleri, topraklarının ve sularının siyanür nedeniyle kirlendiğini belirterek yapılmak istenen ikinci tesis için "ÇED olumlu" kararı verilmesine karşı Aksaray İdare Mahkemesi’ne 400 imza ve 4 bin evrak ile itiraz etti.

Ölüdeniz'i ihaleye çıkardılar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca Muğla ili Fethiye ilçesi Kayaköy Mahallesi ve Ölüdeniz Mahallesi sınırlarında bulunan 2182 hektarlık alan sondaj yöntemi ile Jeotermal kaynaklar arama faaliyeti adı altında ihale edildi. Bu bölgede korunan alanlar bulunmakta.

Cumhuriyet yapılarını hedef aldılar

AKP’nin cumhuriyet tarihinin simge yapılarına yönelik saldırısı salgın koşulları da fırsata çevrilerek yeniden hız kazandı. Uzun süredir AKP’nin hedefinde olan ancak verilen mücadeleler nedeniyle bir türlü hayata geçirilemeyen Güvenpark ve Saraçoğlu’na yönelik saldırı yeniden başladı.