AKP'nin sabrı kalmadı: Erken 'normalleşme' sinyali hayra alamet değil

AKP'nin salgının pik yapıp yapmadığı dahi kesinlik kazanmadan yaptığı 'normalleşmeye dönüş' açıklamaları 'umre' ve 10 Nisan'da alınan baskın sokağa çıkma yasağının ardından yeni bir tehdit olarak gündeme gelmeye başladı.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Koca Ramazan Bayramı sonrasında kademeli bir normalleşme hedeflediklerini, konuyu bilim kurulunda da ele aldıklarını, önümüzdeki iki haftada elde edilecek verilerin karar açısından önemli olduğunu açıkladı.

Salgının pik yapıp yapmadığı belli değil

Henüz salgının pik yapıp yapmadığı bile belli değilken önlemlerin kaldırılma ihtimalinin gündeme getirilmesi bilim çevrelerinde tedirginlik yaratıyor.

Sorun, bu tür açıklamaların toplumda sahte bir iyileşme algısına yol açarak, toplumun gerekli önlemlere uyum derecesini daha da düşürebilecek olması.

Büyük illerde sosyal mesafe kuralının yaygın olarak ihlal edilmesi bu öngörüyü haklı çıkaracak nitelikte.

Salgının uzamasına yol açacak etki gösterebilir

Bugün bile salgının yönetiminde önemli sorunlar mevcut. Örneğin:

  1. Üretimin tüm sektörlerde devam ediyor olması hafta içinde gerekmedikçe sokağa çıkılmaması yönündeki uyarıları, bu uyarılara uyulsa bile, anlamsız kılıyor.
  2. Daha da ötesinde, sokağa çıkmanın yalnızca hafta sonuyla sınırlandırılması vatandaşlarda hafta içinin rahatça değerlendirilebileceği yönünde rahatlık yaratıyor.
  3. Son birkaç gündür Sağlık Bakanı tarafından dillendirilen normalleşme mesajları da benzer bir rahatlamaya ve iyileşiyoruz algısıyla vatandaşların kuralları gevşetmesine yol açıyor.
  4. Maske dağıtımındaki aksamalar devam ediyor. Önce maskelerin devlet tarafından dağıtılacağı açıklanarak, eczanelerden satışı yasaklandı. Sonra dağıtımın nasıl yapılacağı konusu belirsiz kaldı. Bütün bu kafa karışıklıkları birkaç günlük zamana mal oldu. Eczanelere karar verildikten sonra maskelerin eczanelere ulaşması için bir hafta zaman geçti. Kişi başına haftada beş maske kararı sonra 10 günde beş maske olarak değiştirildi. Hastalığı yaymak bakımından zaten özel bir risk noktası olan eczaneler, maske dağıtımı nedeniyle ayrıca kalabalıklaştı. Bütün bu nedenlerle maske koruyucu bir önlem olarak anlamını neredeyse tamamen yitirdi.
  5. Filyasyon çalışmalarının yeterli düzeyde yapılmaması vakalara ulaşmayı zorlaştırıyor.
  6. Kimi hastaların tedavilerinin evde sürdürülmesi hastalığın yayılmasına zemin hazırlıyor.
  7. Test sayıları örneğin İtalya ile karşılaştırıldığında hem şu an için hem de salgının aynı dönemi için yetersiz düzeyde seyrediyor. Bu durum vaka bulma noktasında ayrıca sorun oluşturuyor.

Ne yapılmalı?

Salgının pik yaptığı, bu seviyede 7-10 gün devam ettiği ve sonrasında da inişe geçtiği saptanmadıktan sonra normalleşme açıklamalarından kesinlikle kaçınılması gerektiği belirtiliyor.

Tabi bu arada salgın yönetiminde en küçük bir zafiyet gösterilmemesi gerekiyor. Bu bakımdan en önemli önlemin ise en az iki haftalık sokağa çıkma yasağı olduğu ifade ediliyor.