AKP'nin Finans Merkezi'ni işçilerden dinleyin: Yangın tüpü için bir işçinin ölmesini beklediler, 3 ayda iki maske dağıttılar

AKP'nin İstanbul'da yandaş firmalara yaptırdığı Finans Merkezi inşaatı geçtiğimiz haftalarda çıkan yangın sonrası bir işçinin ölümüne neden olmuştu. İşçiler, konteynerlere yangın tüpünün işçi arkadaşlarının ölümü sonrası getirildiğini aktarırken, maskesiz dolaşmak yasak denilen şantiyede kendilerine sadece iki kez maske dağıtıldığını aktardılar. İşçiler koşullara tepkili.

Ali Ufuk Arikan

AKP’nin salgın günlerinde de durmayan inşaat aşkının son örneklerinden biri İstanbul’da yapımına başlanan “Finans Merkezi” binası oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haziran 2022’de açılacağını ilan ettiği merkez binanın henüz yapımına dahi başlanmazken, şimdiden açıklanan bu tarih, işçilerin nasıl koşullarda çalıştırılacağının da işaretlerini sunuyor.

Birden çok yapının bulunacağı merkez için şimdiye kadar dört ayrı ihale yapıldı. İhalelerin tamamını AKP’ye yakın inşaat firmaları aldı.

Yapılan son ihale AKP’nin gözde patronlarından Nihat Özdemir’e adrese teslim şekilde verildi.

AKP’nin sadece yandaşlara teslim etmek istediği proje için, 12 Şubat 2020'de bir düzenleme çıkarılmış, Merkez Bankası'nın kendi belirleyip davet ettiği firmalarla ihale yapmasının önü açılmıştı. Bu sayede ihalelelerde yandaşlar dışında sürprizin de önünü kesen AKP, merkez için şu ana kadar iş alan firmaların tamamını yandaşlar arasından belirledi.

Diğer ihaleleri kimler almıştı?

Birden fazla yapının bulunacağı İstanbul Finans Merkezi’nde Varlık Fonu’nun ortak olduğu alanlar için daha önce çıkılan ihaleyi alan 4 şirket de yandaşlar olmuştu.

Bu şirketlerden biri Emlak Konut ve TOKİ’den aldığı ihalelerle gündem olan Siyahkalem Mühendislik olurken, bir diğeri ise AKP’den sık sık davet usulü ihale alan Yapı ve Yapı İnşaat olmuştu.

Bu firma aynı zamanda 23 Mayıs’ta proje alanında işçilerin kaldığı konteynerde çıkan yangında bir işçinin ölümünden de sorumlu olan firma.

Yapı ve Yapı dışında Varlık Fonu’nun ihalesiyle projeye dahil olan diğer iki firma yine AKP’ye yakınlığıyla bilinen Mustafa Ekşi İnşaat ve Güryapı.

İşçiler ne diyor?

Bir işçinin çıkan yangın sonrası konteynerde hayatını kaybettiği şantiyedeki son durumu işçilerle konuştuk.

Yangın sonrası alınan önlemlerin az da olsa arttığını kaydeden işçiler, yangından önce konteynerlerde yangın tüpü olmadığını, yangından sonra yangın tüpleri getirildiğini aktardı.

İşçiler çalışma koşullarının diğer şantiyelerden farksız olduğunu, salgın günlerinde ağır şartlarda çalıştırıldıklarını, önlemlerin oldukça yetersiz olduğunu vurguladı.

Servisler tıklım tıklım

İşçilerin özellikle şantiyeye geliş gidişlerinin problemli olduğu belirtilirken, konuya ilişkin açıklamada bulunan bir işçi "Projede ana üstleniciler işi bir alt taşerona, o da başka alt taşeronlara devrediyor. Hepsi kendi işçilerini servislerle getiriyor. Bu gelişlerde iki kişilik koltuklarda 3 kişi, 3 kişilik koltuklarda 4 kişi oturuyoruz. Sosyal mesafe diyorlar ama daha şantiyeye girmeden sosyal mesafe diye bir şey kalmıyor" dedi.

Mart ayından bu yana sadece iki kez maske verildi

Yemek dağıtımının da benzer sorunlara neden olduğunu, sıraya girildiğini, masaların iki kişilik olmasına rağmen koşullar nedeniyle 4 kişiliğe döndüğünü aktaran işçi, "Mart ayından bu yana buradayım, bize sadece iki maske verildi. Sonra da neden maske takmıyorsunuz diyorlar" ifadesini kullandı.