AKP'liler şimdi de silahlı tehdide başladı: '250 binden fazla silah kayıp, bu silahlar nerede?'

AKP'liler darbe tartışmalarını fırsat bilerek 'hazırlıklı' olduklarını açık açık ilan ediyor, ölüm tehditleri savuruyor. 2014 yılında devlet envanterinde bulunan 14 bin silah kayıpken, bu rakamın bugünlerde 250 bini aştığı belirtiliyor.

Ali Ufuk Arikan

Önceki akşam Ülke TV ekranlarında Esra Elönü'nün ‘Arafta Sorular’ adlı programına katılan Sevda Noyan, canlı yayında açık açık ölüm tehdidinde bulunmuş, bunun için bir liste de hazırladığını söylemişti.

"15 Temmuz kursağımızda kaldı, yapamadık istediklerimizi. Bizim aile şöyle bir 50 kişiyi götürür. Maddi ve manevi olarak çok donanımlıyız. Bizim sitede var hâlâ 3-5 (komşu), benim listem hazır" diyen Noyan'ın ardından benzer bir açıklama daha geldi.

Bu kez Bolu İl Halk Eğitim Müdürü Kenan Öztürk sosyal medyadan yaptığı silahlı paylaşımda, "Darbe sakızı çiğneyenler yutun o sakızı. Şişirip balon yapıp patlatmaya kalkarsınız... Geçen sefer hazırlıksız çıkmış idik, bu sefer millet iradesine çok daha ateşli sahip çıkacağız. Yanarsınız..." ifadesini kullandı.

AKP'lilerin bu saldırgan açıklamaları ve "hazırlıklıyız" ifadeleri, 15 Temmuz sırasında polisin dağıttığı silahları yeniden gündeme getirdi.

İçişleri Bakanlığı, 2014 yılında kayıp silah sayısını 14 bin 682 olarak açıklarken, kayıp ve çalıntı silah sayısı 2017'ye gelindiğinde 106 bine çıkmıştı.

Söz konusu artış dikkat çekerken, bakanlık sonraki yıllarda konuya ilişkin veri açıklamayı da durdurmuştu.

'250 binden fazla silah kayıp'

Konuya ilişkin geçtiğimiz dönemki Meclis çalışmalarında soru önergesi ve araştırma önergesi veren eski CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, sorularına iktidar tarafından yanıt verilmediğini dile getirdi.

"Sevda Noyan'ın Ülke TV'de 'silahlı şiddet eylemine' ilişkin açıklamaları bana hiç şaşırtıcı gelmedi" diyen Tüm, "Türkiye'de özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kayıp/çalıntı silah sorunu, iktidar tarafından bilerek üzeri kapatılan gizlenen bir konu haline gelmiş durumda" ifadesini kullandı.

"İçişleri Bakanlığı'nın resmi sayısına göre darbe girişiminde 106 bin 740 silah 'kaybolmuştur'. Ben bu konuyu İçişleri Bakanlığı'na sorduğumda, Bakanlık twitter hesabından 'bu silahların 1950'lerden beri kayıp olduğu gibi akla mantığa uymayan yanıtlar vermişti. Eğer bu silahlar 1950'lerden beri kayıpsa neden 2014, 2015, 2016 raporlarına bu sayıları yazmadılar, bunu da açıkçası bilmiyoruz" diyen Tüm, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Kısacası, şu an 'ruhsatsız silah cenneti' Türkiye'de milyonlarca silah yasadışı şekilde satılmaktadır, 250 binden fazla silah devlet envanterinden çalınmış veya kayıp durumdadır. Bu silahların büyük çoğunluğu 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kaybolmuştur. Bu silahların cinayetlerde kullanıldığına dair onlarca örnek mevcuttur. Türkiye'de hemen her gün ateşli silahlarla işlenen silahların ardında iktidarın 'silahlanmaya' göz yuman hatta teşvik eden çarpık anlayışı söz konusudur."