AKP'li belediyeler camileri neden satıyor? Milyonlarca liralık borçtan kurtulmanın yolunu buldular...

AKP’li belediyeler yandaşlara yaptıkları kıyaklarla boşalttıkları belediye kasalarını dolduramayınca, belediyelere ait borçları ödemenin yolunu cami satarak buldu. AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin açtığı yoldan ilerleyen diğer belediyeler cami üstüne cami satıyor. Kağıt üstünde Maliye'ye devredilen camiler, Maliye tarafından Diyanet'e teslim ediliyor, AKP de bu sayede borçtan kurtuluyor.…

Haber Merkezi

Yıl 2013… AKP’li Üsküdar Belediyesi, vergi borcuna mahsuben Maliye Bakanlığı’na Amine Hatun Camisi, Alvarlızade Camisi, Huzur Camisi ve Bahçelievler Camisi’ni devretti.

AKP’nin ödemediği vergi borcuna karşılık yaptığı cami devri tartışma konusu olurken, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, konuya ilişkin kendisine yöneltilen bir soruya "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa"ya göre camilerin Maliye’ye devredildiğini, Maliye’nin de söz konusu camileri Diyanet’e devredeceğini söyledi.

Güler yanıtında Üsküdar Belediyesi’nden devralanın camilerin değil, camilerin bulunduğu arsaların değerinin hesaplandığını, bu değerin de 7 milyon 370 bin lira olduğunu açıkladı.

Yani AKP’li bir belediye, Maliye’ye 7 milyonluk borcunu sildirmek için zaten hiçbir şekilde değerlendiremeyeceği, üzerinde cami bulunan arazileri, “tesadüf” eseri tam da belediyenin Maliye’ye olan borcuyla eşit miktarda bir bedelle devrediyordu.

AKP, camileri, belediyenin borcunu kapatmak için “kağıt” üstünde devrediyor, cami satışı üzerinden borcunu sıfırlıyordu.

Üsküdar Belediyesi’nin bu uygulaması daha sonra AKP’li diğer belediyelere de örnek oldu.

Yıllar içinde çok sayıda AKP’li belediye, aynı Üsküdar Belediyesi gibi cami satışına yöneldi.

O tarihten sonra AKP’li belediyelerin yaptığı cami satışlarından bazı 'küçük' örnekler:

  • AKP’li Sancaktepe Belediyesi vergi borçlarından kurtulmak için 6 camiyi Maliye’ye devretti.
  • AKP’li Güngören Belediyesi 11 milyon liralık borcuna karşılık üzerinde 6 cami bulunan 6 arsanın mülkiyetini Maliye’ye devretti.
  • Mülkiyeti Ünye Belediyesine ait olan ve muhtelif mahallerde bulunan cami alanlarının, Ünye Belediyesi'nin Maliyeye olan borçlarından düşülmek üzere hazineye devredilmesi konusu görüşülerek kabul edildi. Buna göre mülkiyeti Ünye Belediyesi'ne ait olan ve üzerinde cami bulunan alanlar, Belediyenin Maliyeye olan borçlarından düşülmek üzere Hazineye devredilecek. Hazine ise bu alanları Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredecek.  Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Vekili Gürel, “Ünye Belediyesi sınırları içerisinde, kırsal alanlar dahil olmak üzere cami arazilerimiz var. Yani üzerinde cami bulunan Ünye Belediyemize ait araziler var. Bu zamana kadar tespit edebildiğimiz böyle 18 alan var. Bunları Maliyeye olan borçlarımız karşılığında Maliyeye devredeceğiz. Maliye de bunu Diyanet İşleri Başkanlığına devrediyor. Ama biz borcumuzda mahsuplaşıyoruz.” dedi.
  • Kastamonu Belediye Meclisi, belediyenin vergi borçlarına karşılık cami olarak kullanılan 5 alanın Maliye’ye devredilmesi kararı aldı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, cami alanlarını vererek maliyeye olan vergi borcunu takas edeceklerini söyledi. Babaş, “Yaklaşık 1 milyon 530 bin lira muhammen bedeli olan alanların devri için Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi gerekiyor. Mevzuatta böyle bir emsal var. Vergi borcuna karşılık takas işlemi gerçekleştiriyoruz” dedi.
  • AKP’li Balıkesir Dursunbey Belediyesi, 2019 Ağustos ayı meclisinde aldığı kararda ilçenin 22 milyon lirayı geçen vergi borucunu ödemek için 8 camiyi satışa çıkartma kararı aldı. Belediyenin borç yükünü azaltabilmek için alınan karara göre, 8 cami Maliye Bakanlığı'na olan borç karşılığında devredilecek.

Satışlar devam ediyor

AKP’nin hilleli şekilde borçlarından kurtulamak için yaptığı cami satışlarına son örnek yine İstanbul’dan geldi. 

Esenler Kemer Mahallesi'nde Güneştepe Camii'nin de bulunduğu arazi Esenler Belediyesi'nin vergi borcuna mahsuben yaklaşık 33 milyon 341 bin 8 lira bedel üzerinden Maliye Hazinesi'ne devredilecek.