AKP yeni seçim barajını belirledi, büyükşehirlere seçim 'ayarı' geliyor

AKP seçim barajını kaldırmak yerine yüzde 7 olarak belirlerken, büyükşehirlerdeki seçim çevrelerinin daraltılmasına yönelik de bir düzenleme hazırladı. Bir diğer düzenleme de YSK'ya yönelik.

Haber Merkezi

AKP’nin seçim ve siyasi partiler yasalarında yaptığı çalışmada sona geldiği öğrenildi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, hazırlanan yeni düzenlemeye göre, seçim barajının yüzde 7 olarak önerilmesi kesinleşti. 

AKP'nin MHP'ye götüreceği teklif daha sonra son halini alarak Meclis gündemine gelecek.

Çalışmanın başlıkları şöyle:

  • Teklife seçim barajının yüzde 7 olarak konulması kesinleşti. İttifak içi partilere ayrıca baraj getirilmesi önerisinden vazgeçildi. MHP’nin yüzde 7 barajına sıcak baktığı yorumları yapıldı.
  • Çalışmada dar ya da daraltılmış bölge önerileri de ele alındı. Simülasyon yapıldı ve özellikle büyükşehirlerdeki seçim çevrelerinin daraltılması, her seçim bölgesinde en fazla 5-7 milletvekili olmasının önerilmesine karar verildi.
  • Seçimlerden sonra partilerden istifa edenlerin kurduğu parti gruplarının, seçimlere katılma şartlarından biri olmasından vazgeçiliyor. Yani 20 milletvekiline sahip olmak, seçime katılma şartlarından biri olmayacak.
  • Ayrıca sonradan kurulan partilere ilişkin sınırlamalar getiriliyor. Bu partilerin TBMM’nin yönetiminde, komisyonlarında ve diğer görevlerinde otomatik olarak görev almasının önü kapatılacak. TBMM Başkanvekili, idare amiri, katip üye ve komisyon üye sayıları, partilerin seçimden hemen sonraki milletvekili sayısına göre belirlenecek. Milletvekili sayısı değişse bile bu dağılım değişmeyecek.
  • Muhtarlık seçiminin, yerel seçimlerden 6 ay önce ya da sonra yapılması önerilecek. Hali hazırda seçilmiş olan muhtarlar 5 yıl değil 5.5 yıl görev yapacak. Süreleri kısalmayacak, uzatılacak. Buna ilişkin düzenleme için anayasa değişikliği gerekecek.
  • Siyasi partilerin Hazine yardımından yararlanması zorlaştırılacak. Hazine yardımı için bazı kriterler konulacak. Bu kriterlere uymadığı öne sürülen partilerin Hazine yardımı kesilecek. 
  • Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) ilgilendiren önemli bir değişiklik de il ve ilçe seçim kurullarının başkanlıklarında yapılacak. Bu görevi, illerin en kıdemli hâkimi üstleniyor. Buna son veren bir düzenleme yapılacak. İl seçim kurullarının başkanlarını YSK seçecek.