'AKP turizm patronları için öğrencilerin sağlığını riske atıyor'

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan YGS sonrası ortaya çıkan manzara büyük tepki çekerken, AKP’nin ısrarı sonrası şimdi de yüzbinlerce öğrenci YKS’ye girecek. Sınav öncesi soL’a açıklamada bulunan Eğitim İş Genel Sekreteri Ebru Sungar, ‘Turizm için öğrencilerin sağlığı riske atılıyor’ dedi.

Haber Merkezi

Salgın dolayısıyla 25-26 Temmuz tarihinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla bir anda 27-28 Haziran’a çekilmiş, öğrenciler bu karara büyük tepki göstermişti.

Sınav öncesi tüm hazırlıklarını ve çalışma planlarını Temmuz ayına göre yapan yüzbinlerce öğrenci, bir aylık tarih değişikliği sonrası oldukça zor durumda kaldı.

Öğrenciler tüm planlarını bozan karara tepki göstermenin yanında salgın riski hâlâ yüksekken hayatlarının da riske atıldığına dikkat çekti.

Ancak gelen tüm itirazlara rağmen sınavın erkene çekilmesinde ısrar eden AKP, bugün bir milyonun üzerinde öğrencinin salgın koşullarında sokaklara dökülmesine neden oldu.

'Turizm için öğrencilerin sağlığı riske atılıyor'

Önceki hafta sonu LGS öncesinde okul önlerinde oluşan manzaralar salgın günlerinde alınan riskin ne kadar büyük olduğunu ortaya koymuştu.

AKP’nin öğrencilerin sağlığıyla oynayan bu düzenlemesini soL’a değerlendiren Eğitim İş Genel Sekreteri Ebru Sungar, “Turizm için öğrencilerin sağlığı riske atılıyor” dedi.

Sungar, “Buradaki tek neden turizm sektörünün baskısı oldu. Turizm sektörü istedi diye çocukların gelecek hayalleri çöpe atıldı. Sermayedarların istediği olurken çocukların sağlığı tehlikeye atıldı” ifadesini kullandı.

‘Bu inadın sonucunu 14 Haziran ve 20 Haziran’da gördük’

Yaklaşık 2.5 milyon gencin, Covid-19 tehdidi altında, bu hafta sonu hayalindeki üniversiteye girmek için yarışacağını belirten Sungar, “Tüm itirazlara ve konunun yargı sürecine taşınmasına rağmen, siyasi iktidar insan hayatını hiçe sayarak korona tehlikesi altında sınavların belirtilen tarihte düzenlenmesinde inat etti.  Bu inatlarının sonuçlarını, 14 Haziran’da yapılan Milli Savunma Üniversitesi sınavı ve 20 Haziran‘da yapılan LGS sınavında endişeyle izledik. Öğrenci ve velilerin sınav öncesi okul önlerinde sosyal mesafe kurallarına uymadan toplanmalarına izin verilmesi, sınav öncesi öğrencilerin sıraya sokularak bekletilmesi, koronavirüs tanısı konan öğrencilerin diğer öğrencilerle aynı sınıfta sınava sokulması, YKS’ye girecek öğrencilerimizin motivasyonunu düşürmüş, endişe ve korkularını arttırmıştır” ifadesini kullandı.

‘Mutlaka daha fazla önlem alınmalı’

“Milli Savunma Sınavı ve LGS’de yaşanan sorunların YKS’de yaşanmaması için daha sıkı tedbirler mutlaka alınmalı, sınav öncesi öğrenci ve velilerin okul önlerinde yığılmalarına izin verilmemeli, sınıflarda sosyal mesafe sağlanmalıdır” diyen Sungar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bilinmelidir ki, siyasi iktidarın insan hayatı ve geleceğini bu kadar değersizleştirilmesine ve tüm sağlıksız koşullara rağmen sınavlarda başarı gösterecek öğrencilerimiz, tamamen kendi çabalarıyla bu başarıya ulaşmış olacaklardır.

İstediği bölüme yerleşemeyecek olan gençlerimiz kendilerini asla suçlamamalıdır. Velilerimiz de çocuklarımızın bu sınava adil koşullarda girmediklerini unutmamalıdır.

Eğitim-İş olarak, YKS’ye girecek olan gençlerimize başarılar diler, bu adaletsiz sisteme rağmen tüm imkanlarını seferber ederek çocuklarını daha iyi bir geleceğe hazırlamaya çalışan tüm velilerimizin yaşanabilecek her türlü olumsuzlukta yanlarında olacağımızın bilinmesini isteriz.