AKP Meclis'i patronlara 'müjdeyle' açıyor: Yasalar rafa kalkıyor, arabuluculuğun kapsamı genişliyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, AKP'nin Tüketici Mahkemeleri'ne gitmeyi zorlaştıran düzenlemesini soL'a değerlendirdi, Çakar, 'Yurttaşların yasalarla belirlenmiş hakları var. Bu düzenleme bu hakların kullanılmasını zorlaştırıyor. Bunun tek bir nedeni var, firmalar. Onlar istiyor diye yurttaşların hakları ellerinden alınmak isteniyor' dedi.

Haber Merkezi

İşçilerin uğradığı haksızlıklarda yasaları devre dışı bırakıp patronlar lehine ‘arabuluculuk’ sistemini devreye sokan AKP, şimdi de yurttaşların firmalardan aldığı mal ve hizmetlerde uğradığı zararı karşılamasını sağlayan Tüketici Mahkemeleri’ni neredeyse devre dışı bırakıyor. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, düzenlemeyle yurttaşların hak aramasının önüne geçildiğini vurguladı.

İki aydır kapalı olan Meclis patronların yüzünü güldürerek açılıyor

AKP’nin iki aydır kapalı olan Meclis’e getirdiği ilk düzenlemeler patronların yüzünü güldürmeye devam ederken, yurttaşlar için yeni hak kayıpları anlamına geliyor.

AKP tarafından işçi davalarında patronların çıkarını korumak adına devreye sokulan “arabuluculuk” düzenlemesinin bir benzeri şimdi de yurttaşların firmalardan aldığı mal ve hizmetlere ilişkin davalarda gündeme gelecek.

Yurttaşlar aldığı “ayıplı mal ve hizmetler” dolayısıyla Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri’ne gitme hakkına sahipken, AKP tarafından Meclis gündemine getirilen düzenleme, Tüketici Mahkemeleri'ne gitmeyi neredeyse imkansız hale getiriyor, “arabuluculuk” şartı koşuyor.

'Firmaların talebini yerine getiriyorlar'

Söz konusu düzenlemenin ne anlama geldiğine ilişkin soL’a açıklamalarda bulunan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, söz konusu düzenlemenin iki yıldır gündeme getirildiğini, bu düzenlemenin firmaların talebini yerine getirmekten başka bir anlamı olmadığını söyledi.

'Yurttaşların hakları tırpanlanıyor'

Yurttaşların haklarını tırpanlayan bir düzenlemeyle karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Çakar, “Ortada yurttaşların yasalarla belirlenmiş hakları var. Bu düzenleme bu hakların kullanılmasını zorlaştırıyor. Zaten yasaların yurttaşlara verdiği hakları neden arabulucuya götürmek istiyorlar? Bunun tek bir nedeni var, firmalar. Onlar istiyor diye yurttaşların hakları ellerinden alınmak isteniyor” dedi.

Mahkemelerin uzamasının çözümü bu değil

Söz konusu düzenlemeye uzun süredir itiraz ettiklerini de aktaran Turhan, “Tüketicinin aldığı ayıplı malın ücretini tahsil etme hakkı var. Bu düzenlemeyle geri alması gereken paranın bir miktarından arabuluculuk adı altında feragat etmesi istenecek. 'Mahkeme süreci uzuyor, insanlar mağdur oluyor' diye de bu düzenlemeyi savunuyorlar. Bu olacak iş değil. Mahkeme süreci uzuyorsa bunun çözümü yurttaşların haklarını elinden almak olamaz. Mahkeme sürecinin uzamasının nedeni yetersiz sayıda hakim olması, bu sorunu çözecek olan Adalet Bakanlığı’dır. Bakanlık bu sorunu çözeceğine yurttaşların haklarını elinden alıyor” diye konuştu.

10 bin 390 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda hak gaspı

Çakar, konuya ilişkin daha önce yaptıkları açıklamada uyarılarda bulunduklarının da altını çizerken, söz konusu düzenlemenin içeriğine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Kanun Teklifinin 59. maddesi ile tüketici mahkemelerinde doğrudan açılacak davalarda arabuluculuk zorunlu olacak. Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine başvuru için Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile her yıl parasal sınırları arttırılan ve 2020 yılı için 10390TL’nin üzerinde olan uyuşmazlıklarda tüketici mahkemelerinde dava açabilmek için öncelikle arabulucuya başvuruda bulunma şartı getiriliyor. 

Kısaca, tüketiciler ile firmalar arasındaki 2020 yılı için 10390TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketiciler 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un ile kendilerine verilmiş olan doğrudan tüketici mahkemelerine dava açma hakkını kullanamayacaklar.

Eğer, firmalar bu parasal sınırlar üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketicilerin isteğini yerine getirmezler ve tüketiciyi mağdur ederler ise, tüketiciler, doğrudan tüketici mahkemesinde dava açma hakkını kullanamayacaklar. Tüketiciler tüketici mahkemelerinde dava açma hakkını kullanabilmek için öncelikle arabulucu ile anlaşma yoluna gitmek zorunda kalacak.