AKP Grup Başkanvekili'nden baro düzenlemeleri ile ilgili açıklama: Seçim sistemi değişmeyecek

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, barolarla ilgili planlanan düzenlemelerle ilgili konuştu. Özkan, 'Baroların seçim sisteminde bir değişiklik öngörmüyoruz' diye konuştu.

Haber Merkezi

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, MHP ile birlikte planladıkları baro düzenlemeleri ile ilgili konuştu. 

Söz konusu düzenleme ile ilgili ''Barolar birliği kendi yönetimini, organlarını belirleyecek. Baroların seçim sisteminde bir değişiklik öngörmüyoruz. Mevcut seçim sistemi uygulanacak'' diyen Özkan, yasal düzenlemelere son hali verilmeden baro temsilcileri ve ilgili kurum ve kişilerle görüşüleceğini söyledi. 

'Görüşmeler sonunda değişiklikler olabilir'

Yasal düzenlemelere son hali verilmeden baro temsilcileri ile görüşüleceğini belirten Özkan, ''Baronun bir reforma ihtiyacı olduğu tartışıldı. AK Parti ve MHP grupları olarak bu çalışmayı birlikte yürütüyoruz. Konuyla ilgisi olan sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini alacağız. Bu çerçevede gelecek hafta bu yasayı Meclisimize sevk etmeyi planlıyoruz. Nasıl bir baro ve barolar birliği şekillenecek, ana hatları ile görüşler ve değerlendirmeler bu hafta boyunca devam edecek. Görüşmeler sonunda değişiklikler olabilir'' ifadelerini kullandı.

'Çoğulcu, demokratik baro'

AKP Grup Başkanvekili, düzenlemelerin çoğulcu ve demokratik bir baronun şekillenmesi için yapılacağını dile getirerek, ''Rekabetçi bir anlayışı ortaya koyacağız. Bir ilde avukat sayısı artmışsa, barolar avukatlar için çok fazla bir anlam ifade etmiyor noktasına gelmişse, İstanbul Barosu’nda 47 bin üye var. 47 binin 20 bin üyesi oy kullanmaya gelmiyor. Avukatlar İstanbul’da baro seçimlerini önemsemiyor. Demek ki avukatlar ile baro yapılanmasının arasında bir bağ yok. İrtibat kopmuş. Biz de diyoruz ki, buralarda acaba bir kısım avukat, bir araya gelerek baro kurabilir mi? Bunun üzerinde bir çalışma yürütüyoruz. 'Çoğulcu, demokratik bir baro nasıl şekillenebilir' bunu çalışıyoruz. Bu noktada büyük barolarda rekabeti esas alan bir yapıyı hayata geçireceğiz. İkincisi meslek teşkilatı olan baroların bağlı olduğu barolar birliğinde acaba nasıl bir temsil olmalı? Bu anlamda barolar birliğinde temsilde adalet ve çalışmalarda, yönetimde istikrarı sağlayacak bir temsil metodunun da bu yasada yer almasını öngörüyoruz'' sözlerini kullandı.

'Barolar Birliği korunacak'

Ayrıca Özkan, Barolar Birliği'nin mevcut yapısının korunacağını, ''Barolar ve barolar birliğinin bu iki kademeli olması önemli bir tasarımdır. Hem Anayasa açısından hem de dünyadaki diğer yapılar açısından. Baro ve barolar birliği yapılanmalarını aynen muhafaza ediyoruz. Seçim sistemleri itibari ile farklı baroların seçim sistemlerinde bir değişiklik öngörmüyoruz. Tek bir sistem planlıyoruz. Görüşleri almaya devam ediyoruz. Farklı illerde avukat sayısı nedeniyle ikinci ve üçüncü baronunun kurulma ihtimali göz önüne alındığında buralarda toplam 85-90 üyeli baro söz konusu olacak. Bu barolarda açıkçası üye sayısı itibari ile sürdürülebilir, denetlenebilir, avukatların mesleki faaliyetlerini, kalitesini artırıcı bir anlayışı hayata geçireceğiz. Bu noktada seçimle ilgili farklı bir sistem öngörmüyoruz. Mevcut seçim sistemi ile barolar kendi seçim sistemi ile seçimlerini gerçekleştirecekler'' sözleri ile ifade etti.