Akar’ın Libya ziyaretine sert yanıt: Vatiyye Üssü’ne hava saldırısı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Libya’ya düzenlediği resmî ziyaretin hemen ardından, Türkiye’nin Vatiyye askerî üssüne kurduğu hava savunma ve elektronik harp sistemlerine hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda sistemlerin tamamen imha edildiği iddia ediliyor.

Dış Haberler

Reuters’ın, Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’ndan (LUO) askeri bir kaynağa dayandırdığı habere göre saldırı Cumartesi gecesi kimliği bilinmeyen savaş uçağı tarafından gerçekleştirildi. Saldırının neden olduğu hasara ve yaşamını yitirenlere ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmazken, saldırının Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler’in Libya’ya gerçekleştirdiği ziyaretin hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Saldırı Akar’a sistemlerin kullanıma hazır olduğu bilgisinin verilmesi üzerine gerçekleşti

Libya basınında ise Vatiyye Hava Üssü’nde bulunan ve Türkiye tarafından kurulan hava savunma sistemlerinin imha edildiği iddia edildi. Libya’da yayımlanan Al-Mursad gazetesi, LUO Hava Kuvvetleri operasyon odasından resmi bir yetkiliye dayanarak, Hawks radar ve hava savunma sistemleri ile Aselsan tarafından üretilen KORAL mobil elektronik harp sisteminin vurulduğunu yazdı. 

Gazeteye konuşan kaynak, Türk birliklerinin sistemi Perşembe günü kurduklarını kaydederken, Al-Hadath gazetesine konuşan bir başka üst düzey komutansa, ‘‘Geçtiğimiz günlerde Türk Hawk hava savunma sistemlerinin gelişini ve kurulma sürecini radarlarla takip ediyorduk. Bugün Türk Savunma Bakanı Misrata’dayken, Uqba bin Nafeh (Vatiyye) üssünün kullanıma hazır olduğu konusunda bilgilendirildi. Bunun üzerine Libya Ulusal Ordusu hizmete girmesinden sonra burayı imha etmeye karar verdi ve sistemin imha oranı yüzde 100 oldu’’ diye konuştu. Gazete ayrıca, üsteki hasarı gösteren uydu görüntülerini de yayımladı.

UMH’ye bağlı askerî yetkili iddiaları doğruladı

Anadolu Ajansı ise, UMH’ye bağlı birliklerden isminin açıklanmasını istemeyen bir askerî yetkilinin Vatiyye Askeri Hava Üssü'nün gece saatlerinde kimliği belirsiz savaş uçaklarının saldırısına uğradığını teyit ettiğini bildirdi.

Yetkili, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını belirtirken, üssün hava savunma kapasitesini arttırmak için son dönemde getirilen bazı teçhizatın zarar gördüğünü doğruladı.

Libyalı yetkili, üssün Libya Ulusal Ordusu’nun elinden alındığı 18 Mayıs'tan bu yana ilk defa böyle bir saldırıya uğradığı bilgisini paylaşırken, UMH hükümetinden henüz bir açıklama yapılmadı.

Yine Anadolu Ajansı’nın haberine göre, UMH’nin yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu sözcülerinden Abdülmelik Medeni ise sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, Vatiyye Üssü'ne yönelik hava saldırısının, Mısır'ın Libya sınırı yakınlarındaki Sidi el-Barani Üssü'nden havalanan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait Mirage 2000-9 tipi uçaklarca düzenlendiğini ileri sürdü. Sidi el-Barani Üssü, Vatiyye Hava üssüne yaklaşık bin 200 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

MSB: Bazı sistemlerde hasar meydana geldi

Milli Savunma Bakanlığı yetkilisi, Vatiyye Hava Üssü'ndeki bazı sistemlerde saldırı sonucu hasar meydana geldiğini teyit ederken, "Saldırı darbeci Hafter'in ve dış güçlerin istikrarsızlık ortamını devam ettirme iradesini göstermektedir. Bu müdahaleler devam ettikçe, darbeci Hafter'e destek açıkça sürdükçe istikrarsızlık ve çatışma ortamı beslenecektir. Barış ve istikrarın temini için bölgedeki faaliyetler devam etmektedir" açıklamasında bulundu.

Vatiyye Hava Üssü’nün Mayıs ayında Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Türkiye destekli silahlı güçlerin eline geçmesi Trablus kuşatmasını kırılması ve Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun Sirte ve Cufra yönünde geri çekilmesi açısından bir dönüm noktası olmuştu. Üsse yapılan saldırının Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler’in Cumartesi günü Libya’ya gerçekleştirdikleri ziyarete doğrudan bir yanıt teşkil ettiği belirtiliyor.

Ayrıca kaynaklar saldırıyı gerçekleştiren uçak ya da uçakların, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tespit edilememiş olduğuna dikkat çekiyor.