Akar'dan S-400'lerin testiyle ilgili açıklama

S-400'lerin test edilmesiyle ilgili 'tamamıyla teknik bir faaliyet' diyen Bakan Akar, 'S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur' açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S- 400'lerin test atışına ilişkin açıklama yaptı.

Akar "Her savunma tedarik programı çerçevesinde deneme ve sistem kontroller yer almaktadır. Bu usüller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir" dedi.

Akar şunları söyledi:

- "S-400'ler NATO'nun komuta ve kontrol altyapısına entegre edilmeyecek. Türkiye NATO üyelerinden beklenen tüm sorumluluklarını yerine getirmektedir."

- "Tam koruma ve kapsama için tüm katmanların ve sektörlerin dikkate alınması gerekir. İhtiyaca göre alternatif sistemler (Patriot, SAMP-T gibi) de alınabilir. Türkiye tüm müttefikleriyle alternatif üzerinde çalışmıştır ve çalışmaya hazırdır. S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur."

- (Yunanistan'ın elindeki S-300'ler hakkında) "S-400’ler milli sistemde müstakil olarak, NATO’da var olan S-300 gibi Rus menşeli silahların kullanıldığı gibi kullanılacaktır."

- "Transferi, ortak üretim ve teslimat takvimi gibi garantiler verilirse ABD’den Patriot hava savunma sistemleri alınabilir. Biz sattık ama Kongre onaylamıyor, teslimata izin vermiyor’ gibi yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil."