Afyon'da inşaat işçilerine saldırı: 1 kişi yaşamını yitirdi

Afyon'da inşaatta çalışan Vanlı işçilere ateş açılması sonucu 25 yaşındaki Özkan Tokay yaşamını yitirdi. Biri çocuk 2 işçi de ağır yaralandı.

Haber Merkezi

Afyon'un Dinar ilçesine çalışmaya giden Van Ercişli inşaat işçileri silahlı saldırıya uğradı. 

Stadyum Mahallesi Tarla Sokağı'nda yapımı devam eden inşaatın yanı başındaki binaya "toz gittiği" iddiasıyla inşaat işçileri ile bir ailenin üyeleri arasında tartışma çıktı.

Silahlı saldırıda 25 yaşındaki Özkan Tokay yaşamını yitirdi. 16 yaşındaki Fırat Tokay ve Emrah Irmak ise ağır yaralandı.

'Gelip oğluma saldırmışlar'

Halk TV'den Fırat Yeşilçınar'a konuşan Özkan Tokay’ın babası Mehmet Tokay şunları söyledi:

"Benim küçük çocuğum alçı torbalarını kaldırırken toz kalkıyor. İnşaata evi yakın olan kişiler de gelip oğluma saldırıyor. ‘Toz kaldırma’ diyor. Sonra da silahın dipçiğiyle vuruyor. Özkan da gelip tepki gösteriyor. Özkan’a kurşun sıkıyorlar. Torunuma da silah sıkıyorlar. En büyük oğlum Özkan öldü. Fırat Tokay da ağır yaralı. Torunum Emrah Irmak ise ayağından yaralandı. Fırat’ın beyninde zede var. Emrah’ın ayağında 3 kurşun var. Cenazeyi almaya gidemedik, yarın bize gönderecekler."

Amca Ahmet Tokay ise saldırının ırkçı bir saldırı olduğunu söyledi.

Emniyet kaynakları da silahlı saldırıyı doğrularken, kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlatıldı.

HDP: Takipçisi olacağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Afyon'da Kürt işçilere yönelik silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "İktidarın politikaları ve söylemleri ırkçı saldırıların artmasına neden oluyor" denildi. Yapılan açıklama şöyle

"Sakarya’da Kürt işçilerin saldırıya uğramasının ve linç edilmesinin üzerinden daha 1 ay bile geçmeden, bu kez Afyon’da ırkçı bir saldırı yaşandı. Kentte inşaat işinde çalışan Kürt işçilere ateş açıldı. İnşaat işçisi Özkan T., bu saldırı sonucunda hayatını kaybetti, Fırat T. ve Emrah Ö. ise yaralandı. 

Hayatını kaybeden Özkan T.’ye Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır; yaralananlara ise acil şifalar diliyoruz. 

İktidarın Kürt halkına yönelik düşmanca iç-dış politikası ve söylemi, toplumda linç kültürünü besleyen anlayışı, bugün ortaya çıkan bu tabloyu da yaratmaktadır. Afyon’da genç bir Kürt işçinin hayatını kaybetmesinin sebebi, AKP-MHP iktidarının nefret söyleminden vazgeçmemesi, bu konudaki sayısız uyarımızı dikkate almamasıdır. Kürtlerin uğradıkları ırkçı saldırılar, iktidarın cezasızlık politikasının da bir sonucudur. 

Afyon’daki ırkçı cinayetin takipçisi olacağız. Kürtlere yönelik ırkçı saldırılarda bulunanların hiçbir ceza almamalarının normalleşmesine izin vermeyeceğiz." 

Valilikten açıklama: Olayın toplumsal bir yanı bulunmuyor

Afyonkarahisar Valiliği de konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“Bugün bazı sosyal medya platformları ile PKK terör örgütü yandaşı haber sitelerinde ‘Afyonda Kürtlere yönelik saldırı’ başlığı altında iddialara yer verilmiştir. Konu ile ilgili yapılan araştırmada olayın ilk belirlemelerine göre 13.09.2020 günü saat 18.00 sıralarında ilimiz Dinar ilçesinde devam etmekte olan bir inşaatta çalışan işçiler ile inşaata komşu olan bir evde yaşayan aile arasında gürültü ve oluşan tozdan dolayı gerçekleşen tartışmadan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Tartışmanın kavgaya dönüşmesine müteakip gerçekleşen olayda 1999 Van Erciş doğumlu Ö.T. isimli şahıs hayatını kaybetmiş, E.Ö. ve F.T. isimli iki vatandaşımız ise yaralanmıştır. Olayda kullanılan silah ve demir muhafaza altına alınmış olup, olayın faali olarak değerlendirilen ve firar ettiği tespit edilen Ö.A. isimli şahsın yakalanması için çalışmalar kolluk kuvvetlerince devam etmektedir. Olay, yargıya intikal etmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır. Olayın inşaat işçileri ile inşaata komşu aile arasında cereyan ettiği, toplumsal bir yanının bulunmadığı anlaşılmıştır. Konunun bazı değişik sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edilen hususlarla bir ilgisinin bulunmadığı anlaşılmış olup, olayın sebebine ilişkin gösterilen gerekçelerin maksatlı olarak çarpıtılarak yalan haberlere dönüştürüldüğü tespit edilmiştir. Kamuoyuna önemle duyurulur.”