Afganistan ile İran arasında göçmen krizi: Onlarca işçi boğuldu

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, Herat bölgesinden İran’a geçmek isteyen en az 70 göçmen işçinin İran sınır muhafızlarınca darp edilerek nehre atılması ve onlarcasının boğulmasıyla ilgili soruşturma yürüttüğünü açıkladı.

Dış Haberler

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, İran sınır muhafızlarının Herat bölgesinde en az 70 Afgan göçmen işçiyi darp ederek Hari Nehri’ne atması ve onlarcasının boğulmasına yol açmasıyla ilgili soruşturma yürütüldüğünü açıkladı.

Afgan yetkililerin nehre atılan göçmenlerin bulunması için çalışma başlattığı, ilk belirlemelere göre en az 70 göçmenin dövülerek Hari Nehri’ne atıldığının tespit edildiği bildirildi.

Herat’taki İran konsolosluğu ise iddiayı yalanladı ve İran sınır muhafızlarının herhangi bir Afgan vatandaşını gözaltına almadığını açıkladı.

Reuters’ın aktardığına göre sınırdaki Hari Nehri’ni geçerek İran’a çalışmak üzere geçmek isteyen Afgan göçmen işçilerden bazıları nehirde boğularak yaşamını yitirdi.

Herat Bölge Hastanesi yöneticisi Arif Celali “Şimdiye kadar hastaneye 5 ceset getirildi, 4’ünün boğularak öldüğü açık” dedi.

Reuters’a konuşan Afgan göçmen işçilerden Nur Muhammed, Herat’ın Gülran ilçesinden iş aramak için İran’a geçmek istedikleri sırada İran sınır muhafızlarınca yakalanan 57 göçmen işçi arasında olduğunu belirterek “İşkence edildikten sonra İranlı askerler hepimizi Hari Nehri’ne attılar” dedi.

Bir başka göçmen işçi Şir Ağa ise nehre atılan 57 kişiden en az 23’ünün boğulduğunu söyledi.

Ağa “İranlı askerler kendimizi suya atmazsak bizi vuracaklarını söylediler” diye konuştu.

Olayın İran ile Afganistan arasında bir diplomatik krizi tetikleyebileceği belirtiliyor.

Öte yandan her gün yaklaşık 2 bin Afgan göçmen işçinin İran’da çalışmak üzere sınırı geçtiği ve bu işçilerin birçoğunun da Covid-19’a yakalandığı belirtiliyor.

Dünün verilerine göre Afganistan’ın Herat eyaletinde koronavirüsten 541 yeni vaka ve 13 ölüm bildirildi. Herat’taki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Refik Şirzat sözkonusu vakaların çoğunluğunun İran’dan dönen Afgan göçmenler olduğunu açıkladı.