ABD'den Rusya’ya: Silah kontrolü görüşmelerine Çin dahil olmalı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Rusya ile ABD arasındaki silahları sınırlandırma anlaşmalarına Çin'in de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la dün yaptığı telefon görüşmesinde Rusya ile ABD arasında silah kontrolü ile ilgili gelecekteki herhangi bir müzakereye Çin’in de dahil olması gerektiğini söyledi.

Rusya ve ABD, 2021'de sona ermesi planlanan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın taraflarını oluşturuyor. Bu, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’nın çöküşünden sonra Rusya ve ABD arasında yürürlükte kalan son silah kontrolü antlaşması.

Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması, stratejik nükleer füze fırlatıcılarının sayısının yarıya indirilmesini öngörüyor ve konuşlandırılan stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını bin 550’yle sınırlıyor. Anlaşmanın Şubat 2021'de geçerliliği sona erecek. ABD şu ana kadar anlaşmayı uzatmayı planladığına dair bir açıklama yapmadı.

Çin, böyle bir anlaşmaya ilişkin müzakerelerle ilgilenmediğini belirtti.

ABD, Şubat 2019'da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması (INF) yükümlülüklerini askıya almış ve altı aylık sürecin ardından Ağustos 2019'da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması resmen sona ermişti.