ABD'den mülteci kampı hamlesi

Rusya ve Suriye Birleşmiş Milletler'in Rukban mülteci kampı konusunda ABD'nin etkisi altında karar aldığını savundu.

Dış Haberler

Rusya ve Suriye koordinasyon merkezleri ortak bir açıklama yaparak Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’deki Rukban mülteci kampında kendi kontrolü altına bulunan militanlara Birleşmiş Milletler’i kullanarak yardım ettiği belirtildi. Açıklamada ayrınca ABD’nin Suriye hükümetini ülkede Covid-19 salgının yayılmasıyla etkin bir şekilde mücadele edememekle suçlayan bir propaganda kampanyası başlattığına dikkat çekildi.

‘‘Amerikalıların kampa insani yardım gönderilmesini sadece kendi amaçlarına ulaşmak, yani kendi kontrolleri altındaki yasadışı silahlı gruplara BM’yi kullanarak gıda ve temel malzemeleri ulaştırmak için istediklerine’’ işaret edilen açıklamada, bu adımın Rukban’ın dağıtılması sürecini geciktirmeyi hedeflediği ileri sürüldü.

Plan ABD’nin etkisi altında hazırlandı

Koordinasyon merkezleri, Suriye hükümetinin Covid-19 salgınının kamptaki seyrinin değerlendirilmesi için yaptığı teklifin, ABD etkisiyle kampa tıbbi bir heyet gönderilmesi planına çevrildiğinin altını çizdi. Açıklamada ‘‘BM tarafından gündeme getirilen belgenin Şam yönetimini koronavirüsün ülkede yayılmasını etkin bir şekilde önleyememekle suçlamak için bir iftira kampanyası başlatmış olan Amerika Birleşik Devletleri’nin etkisi altında hazırlandığına inanıyoruz’’ denildi.

Koordinasyon merkezlerine göre, plan kampa insani malzeme taşıyan 23 kamyonluk bir konvoy gönderilmesini öngörüyor. Ancak malzemelerin kampta yaşan Suriyelilere dağıtımının hâkim gruplara bırakıldığına ve görevin başlangıçta ilan edilen tıbbi doğasının aksine kamp sakinlerine herhangi bir tıbbi muayene yapılmayacağına dikkat çekiliyor.

Tek çözüm kampın kapatılması

Rusya ve Suriye koordinasyon merkezleri, Rukban mülteci kampındaki insani sorunların tek çözüm yolunun, kampın nihai olarak kapatılması olduğu ve kampta yaşayanların tahliye edilerek, insani yaşam koşullarının Suriyeli otoriteler tarafından yaratıldığı, kendi seçtikleri yerlerde yaşamaya başlamaları gerektiği belirtildi.

ABD üssünün yaşadığı ve yaklaşık 10 bin mültecinin yaşadığı Rukban kampı, 2014 yılından bu yana ABD destekli cihatçı grupların kontrolünde bulunuyor.