ABD'den hükümet ve şirketlere tehdit: Venezuela'ya giden İran tankerlerine yardım etmeyin

ABD'nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Washington'un diğer ülkelerin hükümetleri ve şirketlerine Venezuela'ya giden İran petrol tankerlerine yardım etmeleri durumunda yaptırım uygulanacağı konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.

Dış Haberler

ABD'nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Trump yönetiminin, diğer ülkelerin hükümetlerine, limanlarına, nakliyat şirketlerine ve sigorta sağlayıcılarına ,Venezuela'ya giden İran petrol tankerlerine yardım etmeleri durumunda yaptırım uygulanacağı yönünde uyarıda bulunduğunu aktardı.

Reuters'a konuşan Abrams, söz konusu baskının, "ABD'nin yaptırım uyguladığı İran ve Venezuela'nın ticari faaliyetlerinin tehlikeli olduğunun farkına varılması" amacıyla yapıldığını söyledi.

Abrams, "Dünyadaki nakliyat topluluklarına uyarıda bulunduk. Gemi sahipleri, gemi kaptanları, gemi sigortacılarının yanı sıra İran ve Venezuela yolunda bulunan limanları da uyardık" dedi.

Abrams, dünyanın diğer hükümetlerine özel olarak diplomatik uyarı gönderildiğini kaydetti.

Konuya ilişkin Reuters'a konuşan bir kaynak, uyarılan ülkeler arasında Cebelitarık'ın da bulunduğunu aktardı. ABD'li bir yetkili, bu tankerlere liman hizmetlerinin durdurulması yönünde çeşitli ülkelere talep gönderildiğini söyledi.

Reuters'a bağlı Refinitiv Eikon yazılımı, Liberya bayraklı Bella ve Bering adlı iki tankerin de Mayıs ayı başında Süveyş Kanalı'ndan geçtiğini bildirmişti. Konuyla ilgili konuşan kaynaklar, ABD'nin bu tankerlerin Venezuela'ya ulaşmasını engellemenin yollarını aradığını söyledi.

Uyarı yapılan yerlerin yaptırıma uğrama riskine girmeyeceğini düşündüğünü belirten Abrams, "İleride bu ticari faaliyetlere katılacak gemi sahibi, sigortacı, kaptan ve mürettebat bulabileceğinizi sanmıyorum" dedi.

Abrams, "Venezuela'da akaryakıtın birkaç hafta sonra tükeneceğini ve Maduro destekçilerinin boru hattının büyük bir bölümünü keseceğini tahmin ettiğini" kaydetti.

İran'ın dördüncü petrol tankeri, ABD'nin tehditlerine karşın Bolivar donanması eşliğinde Venezuela'ya varmıştı. En az bir İranlı petrol tankerinin daha Venezuela yolunda olduğu bildirildi.

ABD, pandemi döneminde iki OPEC üyesi ülkeye de ekonomik yaptırımlarını artırdı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, tankerlerin ülkeye varmasının ABD baskılarına boyun eğilmediğini gösterdiğini belirtti.

Washington, Karayip Denizi'nde ekonomik yaptırımları artırma politikalarını sürdürüyor. İran ve Venezuela, Karayip sularında ABD donanmasının bulunmaması gerektiği konusunda Washington'a uyarıda bulunmuştu.