ABD'deki huzurevlerinde ölümler artıyor: Yaşlıları kaderlerine terk ettiler

Başta Fransa, İngiltere ve İspanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin huzurevlerinde kalan yaşlıları Covid-19 salgını karşısında korumasız bıraktığının anlaşılmasının ardından, ABD'deki huzurevleri de alarm veriyor.

Dış Haberler

Associated Press haber ajansı, federal hükümetin kendi sayılarını açıklamaması nedeniyle, basın bültenlerine ve eyaletlerin sağlık departmanlarına dayanarak hazırladığı kendi istatistiklerine göre, huzurevlerinde ve uzun süreli bakım merkezlerinde toplam 3 bin 621 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bununla birlikte uzmanlar bu tesislerde kalan 1 milyondan fazla yaşlı ve kırılgan insan arasında gerçek ölüm sayısının çok daha yüksek olabileceğini, pek çok eyalette Covid-19 testi yapılmadan hayatını kaybedenlerin istatistiklere alınmadığını belirtiyor.

Vakalar toplu olarak veriliyor

ABD’deki huzurevlerinde bildirilen Covid-192’a bağlı ölümler arasında, Seattle’ın Kirkland banliyösünde bulunan bir huzurevinde 43, Virginia, Richmond’daki bir huzurevinde 42, Orta Indiana’daki bir huzurevinde 24 ve Massachusetts Holyoke’deki bir gaziler evinde 38 ölüm bulunuyor. Bunların sadece bilinen vakalar olduğu, pek çok eyaletin huzurevlerindeki ölümlere ilişkin toplam sayılar bildirdiği ve salgının tek tek huzurevlerindeki etkilerini açıklamadığı belirtiliyor. Örneğin New York’ta 96 bin huzurevi sakininden 1880’inin hayatını kaybettiği aktarılırken, ancak mahremiyet kaygısı nedeniyle ölümlerin hangi huzurevlerinde yaşandığı açıklanmıyor.

Personel açığından endişe ediliyor

Uzmanlar salgınla birlikte daha da ağırlaşan kronik personel açığı, yeterince koruyucu malzeme bulunmaması ve yaygın test yapılmaması gibi nedenlerle huzurevlerinde yaşanan ölümlerin tırmanabileceğini söylüyor. Mart ayının ortasında hükümetin aldığı kararla, ziyaretçilerin yasaklanması, toplu etkinliklerin sona erdirilmesi ve her çalışanın vardiya başında kontrolden geçirilmesi gibi önlemlere rağmen, ölüm sayılarının hızla arttığına dikkat çekiliyor. Özellikle semptom göstermeyen ve farklı huzurevlerinde görev yapan çalışanlar nedeniyle virüsün yayıldığı düşünülüyor.

Geçtiğimiz hafta federal Tıbbi Bakım ve Tıbbi Yardım Hizmetleri Merkezi’nin huzurevlerinde misafirleri için ayrı personel takımları kurmaları ve Covid-19 testleri pozitif çıkan yaşlıları diğerlerinden uzak tutacak ayrı servisler konusunda uyardığı belirtiliyor.