ABD'de polis cinayetine karşı eylemler devam ediyor

Minneapolis’de George Floyd isimli 46 yaşındaki adamın polis tarafından boğularak öldürülmesi üzerine eylemler ikinci gün de devam ederken bir kişi vurularak öldürüldü.

Dış Haberler

ABD’de geçtiğimiz günlerde George Floyd isimli 46 yaşındaki adamın polis tarafından gözaltına alınırken boğularak öldürülmesiyle beraber başlaşan Minneapolis’de büyük çaplı eylemler iki gündür sürüyor. Floyd’u boğarak öldüren Derek Chauvin adlı polis memuru görevden uzaklaştırıldı ve hakkında inceleme başlatıldı ancak herhangi bir cezai işlem başlatılmış değil.

Floyd’un öldürüldüğü Minneapolis’de polis şiddetine yönelik eylemler polis saldırısına maruz kaldı. Eylemlere saldıran polis kitlenin üzerine plastik mermiler ve gaz fişekleri ateş etti.

Floyd’un kardeşi: Polis cinayetten yargılanmalı

George Floyd’un kardeşi Bridget Floyd, Bridget Floyd, görevden uzaklaştırılan dört memurun “cinayetten dolayı hapiste olması gerektiğini” söyledi.

Çarşamba sabahı Bridget Floyd, NBC’nin Today programında “Ben ve ailem bunu çok ama çok zor geçiriyoruz, Çok yürek burkucu, çok rahatsız edici ”dedi. Bridget Floyd, “Bu memurların cinayetten dolayı yargılanmalarını istiyorum, çünkü tam olarak yaptıkları şey bu. Kardeşimi öldürdüler, o yardım için bağırıyordu” sözlerini kullandı.

Minneapolis belediye başkanı Jacob Frey, çarşamba günü Chauvin aleyhinde suç duyurusunda bulunulması çağrısında bulundu. Minneapolis Belediye Başkanı, Floyd’u boğazına bastırarak öldüren polis memuru hakkında savcılara seslenirken “George Floyd’u öldüren adam neden hapiste değil? Bunu ben ya da siz yapmış olsaydınız, şu an demir parmaklıkların arkasında olurduk” dedi.

“George Floyd'u öldüren adam neden hapiste değil?” diyen Frey, polisin uyguladığı kuvvet hakkında “Hiçbir tehdit görmedim. Bu tür bir gücün gerekli olduğuna işaret edecek hiçbir şey görmedim.” diye ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Floyd’un ölümünü hakkında kişisel sosyal medya hesabı üzerinden “İsteğim üzerine FBI ve Adalet Bakanlığı, George Floyd'un Minnesota'sındaki çok üzücü ve trajik ölümle ilgili soruşturma yürütüyorlar” derken “Bu soruşturmanın hızlandırılmasını ve yerel kolluk kuvvetleri tarafından yapılan tüm çalışmaları çok takdir ediyorum” ifadesini ekledi.

ABD’de iki eylem, bir müdahale

ABD’de Nisan ayından beri Trump’ın da teşviğiyle aşırı sağcılar Covid-19 önlemlerine karşı eylemer düzenliyor. Aşırı ssağcıların düzenlediği eylemler Minneapolis’de ve kentin bulunduğu bulunduğu Minnesota'da da yankı bulmuştu.

ABD polisi tarafından eylemcilere herhangi bir şiddetli müdahale uygulanmazken Michigan Eyaleti’ndeyse ellerinde uzun namlulu silahlar taşıyan Trump destekçileri Michigan eyalet binasının içerisinde düzenledikleri gösteride koronavirüsle mücadele önlemlerini protesto ederken ‘bırakın çalışalım’ sloganları attı. Michigan’daki silahlı çeteler polis tarafından herhangi bir engelleme ya da uyarıyla karşılaşmamıştı.

'Minnesota'yı Özgürleştir' eylemi

Eylemler sırasında bir kişi öldü, yağma başladı

Öte yandan Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan eylemler sürerken il genelinde dükkan yağmaları başladı. Eylemler polis tarafından şiddetli saldırılara uğrarken dükkanlara yönelik yağmalarda herhangi bir kolluk kuvveti müdahalesi gerçekleşmedi.

Eylemlerin ikinci gününde bir kişinin vurularak öldüğü bildirilirken ölümün nasıl gerçekleştiği üzerine kesin bir bilgi henüz mevcut değil.

Polis Terörü Kurbanları İçin Adalet

Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL), gösteriler ve cinayetin ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada polislerin derhal tutkuklanması talep edildi. PSL tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“George Floyd'un Minneapolis Polisi tarafından katledilmesini kınıyor, ailesine ve çevresindekilere en derin sempatimizi sunuyoruz. Memurları kovmak yeterli değil. Olaya dahil olan dört polis derhal tutuklanmalı ve cezalandırımları. Adalet ancak ilgili herkesin mahkumiyeti ve cezası ile başlayabilir! George Floyd için adalet talebiyle haklı bir öfke içinde ortaya çıkan binlerce Minneapolis, Minnesota sakinini selamlıyoruz.

Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL), Floyd’un cinayetiyle ilgili dört memurun yargılanmasını ve mahkum edilmesini talep ediyor. Ayrıca sağlık ve ekonomik kriz sırasında adalet ve sorumluluk talep eden Minneapolis'teki göstericilerine uygulanan baskının sona ermesini talep ediyoruz.
George Floyd ve tüm ırkçı polis terörü kurbanları için adalet!”