ABD'de işsizlik, tarihi rekora gidiyor: 'Büyük Buhran'a dönüş...

ABD'de koronavirüs salgını döneminde işizlik oranı neredeyse üçe katlandı. Bazı hesaplamalara göre ülkede yüzde 23,6'ya çıkması öngörülen işsizlik oranının Büyük Buhran dönemindeki orana çok yaklaştığı belirtiliyor.

Dış Haberler

Koronavirüs pandemisinin merkezi konumunda olan ABD'de Nisan ayında 20 milyondan fazla insan işini kaybederken, işizlik oranı bu dönemde neredeyse üçe katlandı.

Telesur'da yer alan habere göre, ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik oranının Mart'tan bu yana yüzde 4,4'ten yüzde 14,7'ye yükseldiğini duyurdu. Şubat ayında salgın dönemi başlamadan önce bu oran yüzde 3,5'ti.

Ülke çapında karantina uygulamasının başlamasının ardından ülkede son 10 yılda yapılan istihdamların neredeyse tümünün iki ayda bittiği belirtiliyor.

Büyük Buhran dönemi oranlarına yaklaştı

Dinlence ve konuk ağırlama hizmetlerinin karantinadan en çok etkilenen sektörler olduğu, bu sektörlerde çalışan 7,7 milyon kişinin işsiz kaldığı kaydedildi. Bu sayı, küresel krizin görüldüğü iki yıllık dönemde işsiz kalanların sayısına yaklaşmış durumda. O dönem 8,6 milyon kişi işini kaybetmişti. İmalat sektöründe ise 1,3 milyon kişi işsiz kaldı.

Ülkede Mart ve Nisan aylarında toplam 21,4 milyon kişi işini kaybetti. Şubat 2010 ve Şubat 2020 arasında ülkede 23 milyon kişiye istihdam sağlanmıştı.

Öte yandan, Çalışma Bakanlığı'nın verilerinin eksik olduğu ve bazı işten çıkarılanların hâlâ iş sahibi olarak görüldüğü belirtiliyor. Bakanlık, işsizlik oranının yüzde 20'lere kadar çıkabileceğini söylerken, gerçekte bu oran yüzde 23,6'ya dayanabilir. Buna göre, işsizlik oranı Büyük Buhran döneminde görülen yüzde 25'e çok yaklaşmış durumda.

Azınlıkların işsizlik oranları rekor seviyeye yükseldi

Ülkede işsizlikten en çok emekçilerin etkilendiğine dikkat çekiliyor.

Mart ayından bu yana Afrikalı Amerikalılar arasında işsizlik oranı yüzde 6,7'den yüzde 16,7'ye çıkarken, Hispaniklerde bu oran 18,9'a çıkarak üç katından fazla bir yükselme yaşadı.

Ayrıca, ülkede Nisan ayı içerisinde iş aramayı bırakan 6 milyona yakın insan, iş gücünden ayrıldı. Ülkede iş gücü katılım oranı Nisan ayı içinde yüzde 2,5 düşerek yüzde 60,2 oldu. Bu, 1973 yılından bu yana en düşük oran oldu.

Dünyada koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan ABD'de şu ana kadar 1,2 milyona yakın Covid-19 vakası görüldü. John Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre ülkede 75 bin virüs kaynaklı ölüm gerçekleşti.

Ülkede salgın krizi, ABD Kongresi tarafından onaylanan 3 trilyon dolarlık mali yardıma karşın hızla büyüyor.

ABD basınında çıkan haberlere göre, ülkede geçen hafta 3,2 milyon ABD'li daha işsizlik sigortasına başvurdu. Bu sayı her hafta düşse de hâlâ ülke tarihinin en yüksek seviyelerinde.