ABD'de halkın öfkesi büyüyor: Polis saldırıyor, halk geri adım atmıyor

ABD'de George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından Minneapolis'te başlayan eylemler, ülke geneline yayılarak devam ediyor. Eylemlerin 4. gününde halkın öfkesi ve polisle yaşanan çatışmalar artıyor.

Dış Haberler

ABD'de George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesine karşı eylemler büyüyerek devam ediyor.

Göstericiler ABD Başkanı Donald Trump'ın içeride olduğu sırada Beyaz Saray önünde toplandı. Bazı eylemciler, ABD Gizli Servis'in Pensilvanya Bulvarı'nda kurduğu bariyerleri aşmaya çalıştı. Eylemciler, Beyaz Saray'ın önünde ABD bayrağı yakarken, protestolar nedeniyle Beyaz Saray içeriye ve dışarıya kapatıldı. Kapatma kararının ardından onlarca gazetecinin içeride kaldığı belirtildi.

New York kentinde barışçıl şekilde başlayan gösteriler, aynı gece şiddetli hale büründü. Polisle çatışan göstericiler, polis araçlarını ateşe verdi.

Brooklyn'de, Manhattan'dan yürüyen aktivistler polis şiddetine karşı sloganlar atarak yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemciler, Barclays Center önünde konuşlanan polislere su şişesi fırlattı. Polis, buna karşılık eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Kentte birçok kişi gözaltına alınarak polis araçlarına bindirildi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Brooklyn'de uzun bir gece bizi bekliyor. Tamamen bölgede gerilimi düşürmeye ve insanların güvenli bir şekilde eve dönmesine odaklandık. Bu akşam yaşananlara ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapılacak. Böyle bir gece daha yaşanmasını istemiyoruz" dedi.

Floyd'un büyüdüğü Houston kentinde de binlerce kişi Belediye Binası önünde toplandı.

Detroit'te 19 yaşındaki bir genç, kimliği tespit edilmeyen kişilerin bir araçtan göstericilere doğru ateş açması sonucunda yaşamını yitirdi. Emniyet Merkezi, söz konusu saldırıda polisin dahil olmadığını ve ateş açan kişiyi arama çalışmalarının devam ettiğini bildirildi.

Eylemlerin ülkenin batısında da büyüdüğü kaydedildi. Los Angeles ve Oakland kentlerinde protestocuların geceye doğru karayollarını kapattığı belirtildi. Los Angeles'ta göstericilerin zaman zaman polisle çatıştığı ve bazı göstericilerin gözaltına alındığı belirtildi. Kentte yaralanan bir polise tıbbi müdahalede bulunulduğu aktarıldı.

Minneapolis'te asker konuşlandırma talimatı

Söz konusu protestolar, ABD'de son yıllarda görülen en büyük kitlesel eylemler oldu. Associated Press'e konuşan üç kaynak, Pentagon'un Trump'ın isteğiyle orduya Minneapolis'te asker konuşlandırma talimatı verdiğini aktardı.

Minnessota Valisi Tim Walz da, "Bu eylemler, George Floyd'un ölümüne ilişkin olmaktan çıktı. Eylemlere Minnesota dışından katılanlar sivillere zarar veriyor ve kentlerimize korku saçıyor. Bunun için eyalette Ulusal Muhafızlar'ı harekete geçireceğim" açıklamasında bulundu.

Minnepolis'te eylemciler adına konuşan Mallory: Yağmacı olan sizsiniz

Minneapolis'te eylemciler adına konuşan Tamika Mallory'in söyledikleri ise sosyal medyada yankı uyandırdı. Eylemcilerin taleplerini sıralayan Mallory, Floyd'un öldürülmesine neden olanlar başta olmak üzere siyahlara ilişkin suça karışan tüm polislerin derhal tutuklanmasını istediklerini söyledi. 

Mallory, "Amerika'nın özgürlükler ülkesi olduğunu söylüyorsunuz. Burada siyahlar için asla özgürlük olmadı. Amerika siyahları sömürdü. Bize yağmadan bahsetmeyin. Yağmacı olan sizsiniz" dedi.

Minneapolis'te otobüs şoförleri tutuklanan eylemcileri hapishaneye götürmeyi reddediyor

Floyd'un öldürüldüğü ve eylemlerin başladığı Minneapolis kentinde otobüs şoförleri, polisleri taşımayı ve George Floyd eylemleri nedeniyle tutuklananları hapishaneye götürmeyi reddediyor.

Eylemcilerle dayanışmak için Adam Birch isimli bir otobüs şoförünün internette imzaya açtığı bildiriye, aralarında posta çalışanları, hemşireler, öğretmenler ve otel çalışanlarının da olduğu 400’den fazla işçi imzacı oldu. Bildiride “İşimizin Minneapolis Emniyet Müdürlüğü’ne yardım etmek için kullanılmamasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya hazırız” denildi. 

Minneapolis’te 2500 üyeye sahip Birleşik Taşımacılık Sendikası (Amalgamated Transti Union- ATU) şubesi de yayınladığı bir bildiride üyelerinin günlük hayatlarında benzer korkularla yaşadıklarını belirterek eylemlere desteklerini açıkladı. Perşembe akşamı ise şehir merkezinde bulunan bir otobüs garajında bulunan ve polisleri taşımakla görevlendirilen şoförlerin çalışmayı reddettiği belirtiliyor.

Rusya: ABD’nin insan hakları alanındaki sorunları artıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’de George Floyd’un polis şiddeti sonucu öldürülmesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Amerikan yetkililerini, durumu düzeltmek için gerçek ve etkili önlemler almaya, uluslararası yükümlülüklerini yeniden iyi niyetle yerine getirmeye, ülke yasalarını Birleşmiş Milletler'in kolluk kuvvetlerinin güç ve ateşli silah kullanımına ilişkin temel ilkelerine uygun hale getirmeye ve elbette George Floyd cinayetini titizle soruşturmaya çağırıyoruz” ifadesine yer verildi.