ABD'de eylemler sürüyor: 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa çıktılar

ABD'de polis tarafından boğularak öldürülen George Floyd için adalet talebiyle ülke çapında yayılan protestolar sürüyor. Protestolar nedeniyle 16 eyaletin 25 kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Toplam 9 eyalette Ulusal Muhafızlar görevlendirildi. Minnesota eyaletinde Ulusal Muhafızlar'ın tamamı 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa göreve çağrıldı.

Haber Merkezi

ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesi üzerine ülkedeki birçok kentte protesto gösterileri devam ediyor.

En az 8 eyalette destek için Ulusal Muhafız birliklerinin göreve çağrıldığı belirtilirken, 16 eyaletteki 25 şehirde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sokağa çıkma yasakları

Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot, yerel saatle 21:00'dan itibaren şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Protestoların alevlendiği Utah eyaletinde ise Vali Gary Herbert, Ulusal Muhafızl​arı görevlendirirken, eyaletin başkenti Salt Lake City'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Salt Lake City'de protestocuların kapattığı yollardan birinde bir sürücünün ok ve yayla göstericileri hedef almaya çalıştığı anlar kaydedildi. Ok ve yayı eline alan sürücü 'Siyahların hayatı değerlidir' ifadesine atfen 'Herkesin hayatı değerlidir' diye bağırdı ve oku fırlatmaya yeltendi ama göstericiler sürücüye müdahale etti. 

Belediye başkanı Jenny Durkan'ın sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Seattle şehrinde polis araçlarının ateşe verildiği anlara dair görüntüler paylaşıldı.

Minneapolis kentinde sokağa çıkma yasağı başlar başlamaz polis, göstericileri sert müdahale ve biber gazıyla dağıttı. Kentteki bir polis merkezinin önünde toplanan yüzlerce protestocu, taşıdığı döviz ve attığı sloganlarla Floyd için adalet çağrısı yaptı. 

Yerel saatle 20.00'de sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından telefonlara acil uyarı şeklinde gönderilen mesajlarla alandaki protestoculardan evlerine dönmeleri istendi.  Helikopterlerin uçuş yaptığı alanda polislerin çok sayıda biber gazı atmasının ardından göstericiler küçük gruplar halinde sokaklara dağılmaya başladı. 

CNN'in haberine göre, protestolar nedeniyle ABD'nin 16 eyaletindeki 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Söz konusu eyalet ve şehirler şöyle sıralandı:

Kaliforniya (Beverly Hills, Los Angeles)

Colorado (Denver)

Florida (Miami)

Georgia (Atlanta)

Illinois (Chicago)

Kentucky (Louisville)

Minnesota (Minneapolis, St. Paul)

New York (Rochester)

Ohio (Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton, Toledo)

Oregon (Eugene, Portland)

Pensilvanya (Philadelphia, Pittsburgh)

Güney Karolina (Charleston, Columbia)

Tennessee (Nashville)

Utah (Salt Lake City)

Washington (Seattle)

Wisconsin (Milwaukee)

9 eyalette Ulusal Muhafızlar göreve çağrıldı

George Floyd'un öldürüldüğü Minnesota​ eyaletinde dört gündür süren gösterilerin ardından Ulusal Muhafızların tamamı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez göreve çağrıldı. 

Konuya ilişkin Twitter'dan açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Minneapolis'te Demokrat Belediye Başkanı'nın yapamadığını yapmak için Ulusal Muhafızlar görevlendirildi. Hasarın oluşmaması ve polis merkezinin ele geçirilmemesi için bunun iki gün önce yapılması gerekiyordu. Ulusal Muhafızlar harika iş çıkarıyor. Oyun yok!" dedi.

Minnesota'da konuşlandırılan 500 ulusal muhafızın sayısı 10 bine çıkarıldı. Valilik tarafından güvenliğin tesisi amacıyla görevlendirilen Minnesota Ulusal Muhafızları, sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, "4 bin 100'den fazla (yakın bir zamanda 10 bin 800 olacak) Minnesota Vatandaş-Askerlerimiz ve havacımız İkiz Şehirlerdeki dostlarımızı ve komşularımızı destekliyor. Bu, cuma günkü 700 görevliyle karşılaştırıldığında büyük bir artış. Biz burada yaşıyoruz, burada çalışıyoruz, buraya hizmet ediyoruz. Hepimiz bu işte varız" ifadelerini kullandı.

ABD Ordu Sekreteri Ryan McCarthy'nin protestocular ile güvenlik güçleri arasında arbedenin yaşandığı ​Beyaz Saray çevresinde güvenliğin arttırılması amacıyla Ulusal Muhafızlar'ı güvenlik güçlerine destek için görevlendirdiği bildirildi.

ABC News, göstericilere müdahale edilmesi için Minnesota, Ohio, Georgia, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Teksas, Utah, Washington olmak üzere toplam 9 eyalette Ulusal Muhafızlar'ın görevlendirildiğini bildirdi.

Londra'da protestolara destek gösterisi

Londra’da binlerce gösterici, ABD’nin Minnesota kentinde gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd için dayanışma eylemi yaptı. Trafalgar Meydanı'nda öğle saatlerinde toplanan göstericiler, "Adalet yoksa barış da yok", "Dizinizi boynumuzdan çekin" sloganları atarken, ABD ve İngiliz hükümeti karşıtı döviz ve pankartlar taşıdı.

Gözaltılar sürüyor

Eylemlerde polisin gözaltıları devam ediyor.

Colorado eyaletinin başkenti Denver'da polis, 80 kişiyi sokağa çıkma yasağını ihlalden dolayı gözaltına aldı.

Washington'daki gösterilerde de 17 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Öte yandan Minnesota Valisi Tim Walz, sokağa çıkma yasağını bir gün daha uzattığını duyurdu.