ABD'de eylemler sırasında askeri gözetleme uçağı kullanımına soruşturma açıldı

ABD’de ırkçılık karşıtı eylemlerin askeri uçaklarla gözetlendiğinin ortaya çıkmasının ardından konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Dış Haberler

ABD Hava Kuvvetleri'nin baş müfettişi General Gen Sami D. Said, Washington ve Minneapolis'teki ırkçılık karşıtı eylemlerin Haziran başında orduya ait bir keşif uçağı tarafından gözetlenmesi konusunda soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Geçen hafta ABD İstihbarat ve Güvenlik Savunma Bakanı Joseph Kernan, ülkenin istihbarat teşkilatlarının 25 Mayıs'ta George Floyd'un Minnesota'da bir polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan kitlesel eylemler sırasında hiçbir protestocuya yönelik casusluk yapılmadığını iddia etmişti.

ABD Hava Kuvvetleri sözcüsü Tümeneral Patrick Ryder, The New York Times gazetesine verdiği demeçte, "Savunma Bakanı’yla paylaşılan kaygılarla ilgili tartışmaların ardından Hava Kuvvetleri sekreteri, ABD şehirlerindeki son protesto faaliyeti sırasında sivil yetkilileri desteklemek için Hava Ulusal Muhafız RC-26 uçaklarının kullanımına ilişkin bir soruşturma yürütüyor" dedi.

The New York Times ayrıca Ulusal Muhafız yetkililerinin komutanlara 2 Haziran'da Batı Virjinya Hava Ulusal Muhafızlarının, özellikle Washington Çin Mahallesi civarındaki protestoları izlemek için "FMV [tam hareketli video] yetenekleri" olan bir RC-26 uçağı gönderdiklerini söyledi.

Gazete, üst düzey Ulusal Muhafız yetkililerinin RC-26'dan kaydedilen görüntüleri gerçek zamanlı olarak cep telefonlarında izleyebileceğini de aktardı.

The New York Times'ın bildirdiğine göre, ABD İstihbarat ve Güvenlik Savunma Bakanı Joseph Kernan, geçen hafta Ev İstihbarat Komitesi'ne yazdığı bir mektupta, Trump yönetiminden protestoların gözetimi için emir almadığını söyledi.