ABD'de Covid-19 kaynaklı ölümlerin yarısı huzurevlerinde gerçekleşti

ABD'de Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 43'ü huzur ve bakım evlerinde gerçekleşirken, 24 eyalette bu sayı yüzde 50'ye ulaşıyor.

Dış Haberler

The New York Times gazetesi tarafından hazırlanan istatistikler, ABD’de koronavirüs kaynaklı ölümlerin yüzde 43’ünün huzur ve bakımevlerinde yaşandığını ortaya koydu.

Gazete eyaletlerden ve federal hükümetten kapsamlı verilerin gelmemesi nedeniyle huzur ve bakım evlerinde yaşanan Covid-19 vakaları ve ölümleri için kendi veritabanını oluşturduğunu belirtti. Gazetenin derlediği sayılar, eyaletlerden, ilçelerden ve huzur ve bakım evlerinin alınan resmi teyitli bilgilerin yanı sıra federal hükümetin sağladığı bazı verilerden oluşuyor. 

Times’ın veri tabanına göre ABD’deki huzur ve bakım evlerinde bugüne dek Covid-19 kaynaklı 54 bin ölüm yaşandı. 26 Haziran itibariyle 12 bin tesiste kalan ya da çalışan 282 bin kişi yeni koronavirüsten etkilendi. 

Koronavirüsün insanların toplu olarak kısıtlı bir ortamda yaşadıkları ve işçilerin oda oda dolaştıkları tesislerde daha hızlı yayıldığı belirtiliyor. 

Ülkedeki Covid-19 vakalarının yüzde 11’i huzur ve bakım evlerinde gerçekleşirken, bu tesislerde yaşanan Covid-19 ile ilişkili ölümler, ülkedeki toplam pandemi kayıplarının yüzde 43’ünü oluşturuyor.

24 eyalette, söz konusu tesislerde kalan ya da çalışan kişiler arasındaki ölümlerin toplam kayıpların yarısına ulaştığı hatta yarısını geçtiği görülüyor. Bu eyaletler arasında Rhode Island, Minnesota, Connecticut, Pennsylvania, Kuzey Dakota ve Massachusetss öne çıkarken, New Hapshire eyaletinde ölümlerin yüzde 80'i huzur ve bakım evlerinde gerçekleşmiş.

Huzur ve bakım evleriyle ilişkili enfekte olmuş insanlar arasında ölüm oranı da genel nüfusa göre daha yüksek. Söz konusu tesislerde toplam vaka sayısı içindeki ölümlerin oranı ortalama yüzde 17 iken, bu oran ülke çapında yüzde 5.