ABD ve AB'den DSÖ’yü ‘yeniden yapılandırma’ girişimi

Reuters’a konuşan bir AB üyesi ülkenin üst düzey sağlık görevlisi, AB ve ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’ne ortaklaşa müdahale planladığını söyledi.

Dış Haberler

Reuters’ın haberine ABD ve AB ülkeleri DSÖ’yü ‘yeniden yapılandırma’ya girişiyorlar. İngiltere merkezli medya kuruluşuna konuşan ve adını vermeyen bir Avrupa ülkesinin üst düzey sağlık yetkilisi DSÖ’yü terk edeceğini söyleyen ABD’yle AB ülkelerinin aynı endişeleri paylaştığını söyledi.

Söz konusu yetkili, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'nın DSÖ reformlarını ABD ile teknik düzeyde tartıştıklarını söyledi.

Yetkili, amacın, bu yılın başlarında koronavirüs krizi sırasında kurumun Çin'e çok yakın olduğu iddialarına açıkça atıfta bulunarak DSÖ'nün bağımsızlığını sağlamak olduğunu söyledi. Yetkili, “DSÖ'nün acil durum yönetim mekanizmasını herhangi bir ülke etkisinden ayırmanın yollarını tartışıyoruz” dedi.

Reformların, DSÖ'nün finansman sistemini daha uzun vadeli yapmak için değiştirmeyi içereceğini söyleyen yetkili, acil bir durumun ortasında bağışçı ülkelerden para toplamak zorunda kalırsa bu durumun “DSÖ'nün bağımsızlığına zarar verebilir” dedi ve iki yıllık bir bütçe üzerinde faaliyette olduğunu aktardı.

ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ'yü Çin'e çok yakın olmakla suçlamış ve kurumu fonlamayı bırakma ve geri çekme planlarını açıkladı.

Bir Alman hükümet kaynağı Reuters'a sağlık bakanlarının toplantısına müdahalenin amacının AB üye ülkeleri arasında DSÖ'nün nasıl reform yapılacağı konusunda tartışmaları teşvik etmek olduğunu söyledi. Almanya'nın krizden sonraya kadar beklemek yerine şimdi daha hızlı değişiklikler için baskı yapıp yapmadığı konusundaysa yetkili “Uluslararası örgütlerin reformları normalde aylar değil yıllar alır.” dedi.

Bir Fransız sağlık bakanlığı sözcüsü, DSÖ'nün AB başkanlığının gündeminde olacağını ve Paris'in Berlin ile birlikte çalışacağını söyledi. Yetkili, Fransa'nın DSÖ reformunu desteklediğini ancak değişikliklerin örgütün Covid-19 krizini ele almasının değerlendirilmesini izlemesi gerektiğini söyledi.

DSÖ Gerçekten Çin’e maddi olarak bağımlı mı?

AB ve hükümetleri, 2018-19 döneminde DSÖ'nün 5,6 milyar dolarlık bütçesinin yaklaşık yüzde 11'ini finanse etti ve ABD yüzde 15'ten fazlasını sağladı. Çin sadece yüzde 0.2'lik bir alanı kapladı.

Dünyadaki mevcut pandeminin merkez üssü haline gelen ABD’de pandemi önlemlerinin yetersizliği gündeme gelirken ABD, pandemiyle mücadeledeki başarısızlığını örtmek için pandemiden Çin ve Dünya Sağlık Örgütü’nü sorumlu tutma yolunu tercih etmişti.