‘ABD salgın nedeniyle Afganistan’dan çekilmesini hızlandırdı’

ABD ordusundan bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin takvimin ilerisinde olduğunu açıkladı.

Dış Haberler

ABD ordusundan bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada ABD askerlerinin planlanandan daha erken Afganistan’dan çekilmekte olduğunu söyledi.

ABD ile Taliban arasında varılan anlaşma ülkedeki ABD askerlerinin sayısının Temmuz ortasına kadar yaklaşık 12 binden 8 bin 600’e düşürülmesini ve Mayıs 2021 itibariyle ülkede ABD askeri kalmamasını öngörüyor.

AFP’ye konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, Afganistan’daki askerlerinin sayısının şimdiden 8 bin 500’e düşürüldüğünü, bunun nedeninin koronavirüs salgını nedeniyle çekilme takviminin hızlandırılması olduğunu söyledi. Pentagon yetkilisi çekilme sırasında önceliğin sağlık sorunu olanlar ile belli bir yaşın üstündeki personele verildiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Salı günü yaptığı açıklamada Afganistan’daki ABD askerlerinin sayısının 7 bin civarına indiğini söylemişti.

Trump ertesi gün yaptığı açıklamada ise ABD’nin Afganistan’da bir kolluk gücü olarak rol oynamaması gerektiğini ve askerlerin 19 yıl sonra artık ülkeye dönme zamanının geldiğini kaydetmişti.

Trump Twitter’dan yaptığı açıklamada “Askerleri evlerine getiriyoruz ama olan biteni yakında izliyoruz, gerektiğinde daha önce görülmemiş bir şimşek gibi vururuz” diye yazmıştı.

Pentagon sözcüsü Thomas Campbell yaptığı açıklamada ABD’nin Taliban ile anlaşmasına uyduğunu belirterek “ABD hükümetinin güvenlik durumunu ve Taliban’ın anlaşmaya uyup uymadığını değerlendirmesinden sonra” çekilmenin devam edeceğini söyledi.

Öte yandan Afgan güçlerine karşı bayram nedeniyle ateşkes ilan eden Taliban’ın ateşkes süresi Salı gecesi sona erdi.

Hava saldırısında siviller vuruldu

Ülkede bayram süresince büyük bir çatışma yaşanmazken Afganistan hükümeti Çarşamba günü ülkenin güneyindeki Zabul vilayetine düzenlenen hava saldırısında 18 “militanın” öldürüldüğünü açıkladı ancak militanların hangi örgütten olduklarını belirtmedi. Afgan polis sözcüsünün açıklamasına göre bölgede güvenlik güçlerinin konvoyuna yapılan bir saldırıya yanıt olarak düzenlenen hava saldırısında 3 çocuk yaralandı.

Taliban’dan yapılan açıklamada ise hava saldırısında 4’ü çocuk 5 sivilin öldüğü ya da yaralandığı ifade edildi.

Mahkum takası devam edecek

Öte yandan Afganistan hükümeti ABD anlaşması gereği Taliban üyelerinin cezaevlerinden tahliyesine devam edileceğini açıkladı. Afganistan ordusu tarafından Kabil yakınlarındaki bir hapishanede tutulan yaklaşık bin Taliban üyesinin salı günü serbest bırakıldığı belirtildi.

Taliban’ın üst düzey bir yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada dün itibariyle Taliban’ın esir tuttuğu 100 Afgan güvenlik görevlisinin serbest bırakılacağını açıkladı.

Afganistan hükümetinden yapılan açıklamada Taliban’ın bayramda ilan ettiği ateşkesi sürdürmesi durumunda hükümetin de ateşkese uyacağı belirtildi. Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Cavid Faysal Taliban ile müzarekerelerin onun bir sonraki adımına bağlı olduğunu söyledi.

Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki mahkum takası ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmaya dayanıyor. Bu anlaşmaya göre Afgan hükümeti 5 bin Talibanlı tutukluyu, Taliban ise yaklaşık bin güvenlik görevlisini serbest bırakacak.