ABD Remdesivir'in üç aylık küresel stokunu satın aldı

ABD, Covid-19 tedavisinde etkili olduğu belirtilen Remdesivir adlı ilacın üç aylık küresel stokunu satın aldı. ABD'nin bu hareketiyle birlikte diğer ülkelerin ilaca erişimi kalmadı.

Dış Haberler

ABD, Covid-19 tedavisinde etkili olduğu belirtilen Remdesivir adlı ilacın üç aylık küresel stokunu satın aldı.

The Guardian'da yer alan habere göre, ABD'nin bu hamlesiyle birlikte, dünyanın geri kalanının ilaca erişimi kalmadı.

Uzmanlar ve pandemiyle mücadele ekipleri, ABD'nin bu tek taraflı hareketinin tehlikeli olduğu ve aşının bulunması gibi durumlarda aynı şeyin yaşanmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Liverpool Üniversitesi'ne ziyarette bulunan Dr. Andrew Hill, "ABD, Remdesivir'in tüm tedariğine erişim sağladı. Avrupa için bir şey kalmadı" dedi.

Hill, "Bu onaylanan ilk ilaç, peki ilaca erişim mekanizması nerede? Bir kez daha sıraya girmiş olduk" diye konuştu.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan ABD  Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Alex Azar, "ABD Başkanı Trump, ABD'lilerin Covid-19 tedavisinde etkili olduğuna dair onay verilen ilk ilaca erişebilmesi adına harikulade bir anlaşma sağladı.Her ABD'li hastanın olabildiğince Remdesivir'e erişebilmesini amaçlıyoruz. Trump yönetimi, Covid-19 tedavisinde hayat kurtaracak olgular hakkında daha fazla şey öğrenilebilmesi ve ABD'lilerin bu seçeneklere erişebilmesi adına her şeyi yapmaktadır" dedi.

Bir ticari başarı öyküsü

Ebola için geliştirilen ancak başarı sağlanamayan Remdesivir, patenti ABD'li ilaç şirketi Gilead'ın elinde bulunduğu için başka ülkede üretilemiyor. ABD hükümetinin açıklamasına göre, altı dozluk Remdesivir'le tedavinin maliyeti 3 bin 200 dolar civarında.

İlacın ismi 24 Şubat’ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Müdür Yardımcısının Pekin'deki basın toplantısında kullandığı ‘’Şu anda gerçek etkinliği olabileceğini düşündüğümüz tek bir ilaç var; Remdesivir’' cümlesi sonrasında, henüz küresel olarak hiçbir yerde onaylanmamış ve güvenli veya etkili olduğu kanıtlanmamışken popülerlik kazanmıştı. New England Journal of Medicine’de (NEJM) yayımlanan bir makalenin ardından ilacın üretimi 1 yıl içinde 5 bin dozdan 1 milyon doza çıkarılmış ve ilacın haklarını elinde bulunduran Gilead Sciences isimli şirketin hisse senedi değerlerinde yüzde 60’lık bir artış yaşanmış, şirketin piyasa değeri ise 12 milyar dolar artarak 107 milyar dolara çıkmıştı. Ayrıca Amerika Gıda ve İlaç İdaresi de Remdesivir’i ‘‘yetim ilaç’’ sınıfına alarak, ilacın üretim sürecinde devlet teşviki almasının önünü açmıştı.