ABD Pasifik adasına uçak ve personel konuşlandırdı

Güney Çin Denizi'ndeki askeri faaliyetleriyle Pekin'e gözdağı vermeyi amaçlayan ABD, Pasifik Okyanusu'ndaki Guam adasına 4 B-1B ağır bombardıman uçağı ve hava kuvvetlerine bağlı 200'e yakın askeri personel konuşlandırdı.

Dış Haberler

ABD, Pasifik Okyanusu'ndaki Guam adasına 4 B-1B ağır bombardıman uçağı ve hava kuvvetlerine bağlı 200'e yakın askeri personel konuşlandırdı.

RT'de yer alan habere göre, yakın zamanda Güney Çin Denizi'nde askeri faaliyetler yürüten ABD, Guam'a birlikler göndererek Pekin'e karşı "caydırma operasyonları" yürütecek.

ABD Stratejik Komutanlığı, savaş uçakları ve personellerin cuma günü Guam'daki Andersen Hava Üssü'ne vardığını açıkladı. 3 B-1B uçağının doğrudan adaya uçtuğunu kaydeden komutanlık, bir uçağın donanmayla Japonya sularında tatbikata katılmasının ardından adaya vardığını bildirdi.

Komutanlık, "uçakların Hint-Pasifik'te uluslararası düzenin korunmasına takviye için stratejik caydırıcılık faaliyetlerine katılacağını" söyledi.

Güney Çin Denizi'nde güç gösterisi

Bu ayın başında  bombardıman uçağı rotasyonuna yönelik standard 6 aylık uygulamasını sonlandıran hava kuvvetleri, yeni konuşlandırmanın ne kadar süreceğine ilişkin net bir açıklamada bulunmadı. 

Konuşlandırmadan bir gün önce Güney Dakota eyaletinden kalkan iki B-1 uçağı, Güney Çin Denizi'nde "güç gösterisi" yapmıştı.

Geçtiğimiz hafta içinde aralarında USS Barry isimli destroyerin de bulunduğu ABD savaş gemileri Güney Çin Denizi'ne girdi. İki kez de Tayvan Boğazı'ndan geçen gemiler, Çin'e ait uçak gemisine yaklaştı. Pekin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Paracel Adaları yakınlarından geçen destroyerin Çin'in hava ve deniz kuvvetleri eşliğinde bölgeden ayrıldığını bildirmişti.

ABD güçleri, Çin'e gözdağı vermek amacıyla bölgede düzenli olarak "seyrüsefer özgürlüğü" adı altında deniz ve hava operasyonları yürütüyor. ABD'nin bu hamlelerini provokasyon ve egemenlik ihlaliyle suçlayan Pekin, ABD'nin son konuşlandırmasına ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, yeni koronavirüsün yayılmasına ilişkin Çin yönetimini suçlamasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gerilmiş durumda.