ABD, İran’la iş yapan bazı kurumlara yaptırım muafiyetini sonlandıracak

ABD, İran’ın nükleer santrallerinde Rusya, Çin ve AB menşeli şirketlerin çalışma yapmasına izin veren yaptırım muafiyetini sonlandırıyor.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın nükleer silah üretmesini zorlaştırmak adı altında Rusya, Çin ve AB menşeli bazı firmaların İran’da çalışmasının yaptırım muafiyetini sonlandıracaklarını açıkladı. Pompeo “Bugün İran'da JCPOA ile ilgili projeler için 60 gün içinde yaptırım feragatlerini kaldırıyorum. İran’ın devam eden nükleer gerilim bu işbirliğinin sona ermesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Nükleer gasp konusundaki yeni girişimler sadece rejime daha fazla baskı getirecektir.” dedi.

“İran Nükleer Anlaşması” olarak bilinen JCPOA (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) İran, ABD, Fransa, Rusya, İngiltere ve Almanya tarafından imzalanmıştı. 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı ABD’nin geçtiğimiz yıl anlaşmadan tek taraflı çekilmesi üzerine durma noktasına gelmişti.

ABD'nin İran'ın nükleer programını daha az silah üretme kapasitesine sahip hale getirmek için tasarlanan uluslararası faaliyetleri bitirmek için 60 gün sağlayacağını açıklarken daha öncesinde nükleer anlaşmadan çekilmiş olmasına rağmen bu feragateleri aynı gerekçeyle uzatma kararı almıştı.