ABD Genelkurmayı'ndan 'ideallere bağlıyız' açıklaması

ABD'de askeri yetkililer, Trump'ın protestolara karşı orduyu göreve çağırmasına tepki göstermeye devam ediyor. Eski ve mevcut savunma bakanları ordunun gösterilere müdahalesine karşı çıktıklarını açıklarken, Genelkurmay Başkanı Milley de ordunun ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkını korumaya devam edeceğini belirtti.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın, George Floyd'un polis tarafından öldürülmesine yönelik devam eden protestolara karşı orduyu göreve çağırması Pentagon'un yanı sıra mevcut ve eski askeri yetkililerin de tepkilerine neden oldu.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ABD Savunma Bakanlığı'na gönderdiği bir mektupta, ABD ordusunun "Anayasa'yı korumakla mükellef" olduğunu ve Ulusal Muhafızların federal hükümetin değil, eyalet yönetimlerinin kontrolünde olduğunu vurguladı.

Milley, mektupta ABD ordusunun ABD'li yurttaşların ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkını korumaya devam edeceğinin altını çizdi.

Milley, "Hayatımızı ABD ideallerine adadık. Buna ve ABD halkına bağlı kalacağız" dedi.

Mektup, ABD basınında "Ordudan Trump'a doğrudan yanıt" şeklinde yorumlandı.

Milley'in Trump'ın elinde İncil'le Beyaz Saray'dan St. John's Kilisesi'ne yürüdüğü sırada kendisine muharebe üniformasıyla eşlik etmesi tartışmalara neden olmuştu. Bazı generaller, Milley'i "orduyu siyaset işlerine karıştırmak"la eleştirmişti. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise, Milley'in üniforma tercihinin "uygun" olduğunu savunmuştu.

Milley'in son mektubuyla birlikte söz konusu tartışmalar alevlenmiş durumda.

Savunma Bakanı Esper de karşı çıkmıştı

Trump, gösterilere ordunun müdahale etmesini öngören "Ayaklanma Yasası"nın çıkarılmasını talep etmişti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Trump’ın önerdiği “Ayaklanma Yasası”nı desteklemediğini söylemişti.

Orduyu siyasetten uzak tutmaya çalıştığını savunan Esper “Ayaklanma Yasası çıkarılmasını desteklemiyorum. Aktif görevdeki güçleri kolluk kuvvetleri rolünde kullanma seçeneği son çare olmalı ve en acil koşullarda uygulanmalı. Şu anda o koşullarda değiliz” demişti.

Eski ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de, Başkan Trump'ın George Floyd'un öldürülmesi sonrasında başlayan protestolara yönelik tutumuna tepki göstererek, Trump'ı 'ABD'yi bölmeye çalışmakla' suçlamıştı.

The Atlantic tarafından yayınlanan açıklamasında Mattis, "Donald Trump, hayatımda gördüğüm, Amerikan halkını birleştirmeye çalışmayan, buna çabalıyormuş gibi bile davranmayan tek başkan" ifadelerini kullanmıştı.

"Bunun yerine bizi bölmeye çalışıyor" diyen Mattis, "Olgun liderlik olmadan geçirdiğimiz üç yılın sonuçlarına tanık oluyoruz" diye konuşmuştu.