ABD, DSÖ ile ilişkiyi sonlandırdı

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin DSÖ'yle ilişkisini sonlandırdığını açıkladı. Salgının ABD'deki etkisini artırması sonrası Trump, sürekli şekilde DSÖ'yü hedef almıştı.

Dış Haberler

Covid-19 pandemisi döneminde Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) "Çin'in safında yer almakla" suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin örgütle ilişiğini kestiğini açıkladı.

Beyaz Saray'ın bahçesinde basın açıklaması yapan Trump, "Bugün, Çin'le olan ilişkimiz ve ABD vatandaşlarımızın güvenliği ve refahının korunmasına yönelik yeni tedbirler hakkında konuşmak için buradayım. Çin'in görevini kötüye kullanma biçimi iyi bilinen bir şey. ABD'yi on yıllardır kimsenin yapmadığı şekilde dolandırdılar" dedi.

DSÖ'yü, "Çin'in tamamen kontrolü altında" olmakla suçlayan Trump, "ABD'nin örgüte yılda yaklaşık 450 milyon dolar ödeme yapmasına karşılık Çin yalnızca 40 milyon dolar ödeme yapıyor" serzenişinde bulundu.

Trump, "Yapılması gereken reformları detaylandırarak onlarla doğrudan iletişime geçtik, ancak eyleme geçmeyi reddettiler. Talep edilen ve büyük ihtiyaç duyulan reformları yapma konusunda başarısız olmaları nedeniyle DSÖ'yle ilişkimizi bugün itibariyle kesiyoruz ve örgüte aktardığımız fonları, bunu daha fazla hakeden küresel kamu sağlığı ihtiyaçlarına yöneltiyoruz" diye konuştu.

Trump, bu doğrultuda "ABD'nin bilimsel araştırmalar konusunda DSÖ'den bağımsız olmasını sağlamak" için ABD'li üniversite araştırmalarını güvence altına almak adına adım atacağını söyledi.

DSÖ'ye sağlanan bütçenin kesilmesi talimatı vermişti

Trump, geçtiğimiz ay, salgın günlerinde Dünya Sağlık Örgütü'ne sağlanan bütçenin kesilmesi talimatını vermişti.

DSÖ'yü "Çin-merkezli" olmakla suçlayan Trump, "DSÖ temel görevini yerine getiremedi ve hesap sorulması gerekiyor" diye konuşmuştu.

CIA de, Çin’in Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs hakkında küresel bir uyarı yayınlamasını engellemeye çalıştığını iddia etmişti.